Европа

Преди Олимпийските игри: Достатъчно чиста ли е река Сена?

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

До Олимпийските игри в Париж остават по-малко от две седмици, а над тях витае един въпрос: Ще бъде ли река Сена достатъчно чиста, за да могат спортистите да плуват в нея? Триатлонът и маратонът са планирани да се проведат в Сена. Там плуването е забранено от повече от век. Въпреки усилията на града да почисти отдавна замърсената река, през последните седмици водата е била тествана като опасна. За да почисти реката, Париж инвестира 1,4 милиарда евро в изграждането на инфраструктура, която да улавя повече дъждовни води. Целта е реката да бъде чиста не само за международното спортно събитие, но и за парижани през следващите години.

Проблемът в Париж и река Сена е подобен на този в много по-стари градове. Те разполагат с така наречената смесена канализационна система, която представлява единна тръбна мрежа, по която се отвеждат както дъждовните, така и отпадните води. При силни или продължителни дъждове капацитетът на тръбите се достига, което означава, че необработените отпадъчни води се вливат в реката вместо в пречиствателна станция.

Метин Дюран, професор по инженерство, университет Виланова

Групата за мониторинг Eau de Paris ежедневно изследва водата в реката, като през последните седмици резултатите показват опасни нива на бактерията е коли. Организаторите на Олимпийските игри в Париж заявиха, че ако проливните дъждове повлияят на реката по време на Игрите, триатлонът вече няма да включва плувна част. А състезанието по плувен маратон ще бъде преместено на морския стадион в друга част на града. Но организаторите остават оптимисти, че по-сухото и слънчево време ще позволи на събитията да се проведат по план.