Европа

След глобалния срив: Има ли ЕС механизъм за защита от такъв тип проблеми?

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Мащабното глобално прекъсване след техническа повреда на продукт за киберсигурност на Crowdstrike, използван в облака на Microsoft, предизвика сериозен хаос по целия свят, включително и в ЕС. При инцидента бяха засегнати критични инфраструктури като болници, банки, медии и авиационния сектор. През последните години Европейският съюз вече седна на масата на преговорите за укрепване на киберсигурността в рамките на блока, като подобри законодателния си арсенал.

 

В областта на нормативната уредба през 2022 г. Европейският съюз прие т.нар. директива НИС2, която сега ще бъде транспонирана в държавите членки и която ще укрепи киберсигурността в повече от 18 сектора във всички страни от блока. Това означава, че дружествата ще трябва да повишат нивото си на киберсигурност, за да имат по-голяма бдителност.

Натали Девилие, експерт в Европейския център за кибернетична компетентност на ЕС

Какви обаче са поуките, които трябва да се извлекат на европейско равнище? 

 

Необходимо е да поставите под въпрос местонахождението на вашите доставчици на облачни услуги и АйТи сигурност. И двете трябва да са в европейското пространство, за да не разчитаме на чужди технологични решения, които, както виждаме днес, оказват въздействие върху нашите машини, върху нашите сървъри, върху нашите данни всеки ден.

Натали Девилие, експерт в Европейския център за кибернетична компетентност на ЕС

Дружествата и физическите лица също така трябва да бъдат по-добре обучени по въпросите на киберсигурността, предупреждава експертът. Тя допълва, че въпреки направените инвестиции, блока има да извърви още дълъг път докато постигне кибер-независимост.