Общество

Експерт след IT срива: Колкото повече взаимосвързани софтуери имаме, толкова по-уязвими ще бъдем

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Колкото по-взаимосвързани са, толкова по-уязвими са. Това е анализът, направен от експерт след срива, който позволи на авиокомпании, болници и компании да изпаднат в пълен хаос след прекъсването на информационните технологии. Той бе причинен от „дефект“ в компанията за киберсигурност Cloudstrike, която работи за Microsoft. Но какво се е случило? Попитахме Аксел Легай, професор по компютърни науки в Калифорнийския университет в Лувен.  

Това е просто антивирусна програма, която е била актуализирана, а новата актуализация не е много съвместима със системите на Microsoft. И така ще получите син екран само заради това. И това е така, защото антивирусната програма е сложна. А самата система на Microsoft също е сложна. Така че понякога, когато се опитвате да обедините две неща, те стават толкова сложни, че всъщност не знаете какво ще се случи.

Аксел Легай, професор по информатика в UCLouvain

Въздействието бе огромно и се усети в целия свят. Компаниите използват Microsoft, за да работят, и зависят от нея, за да продължат да работят. Вече са въведени тестове за избягване на подобен проблем, но никога не можете да гарантирате, че той ще проработи, казва Легай.

Колкото повече взаимосвързани софтуери имаме, толкова по-уязвими ще бъдем, тъй като ще взаимодействаме с все повече и повече софтуер.

Аксел Легай, професор по компютърни науки, UCLouvain

Въпросът е обаче дали ще има последици и за Майкрософт.

Да, ще има нещо по отношение на репутацията, но от икономическа гледна точка може акциите на фондовата борса ще намалеят малко. Но нека си признаем, че те имат монопол. Така че дългосрочните последици според мен няма да са никакви.

Аксел Легай, професор по компютърни науки, UCLouvain

Легай казва още, че въпреки че знае, че никоя система не е 100% сигурна, ЕС не е инвестирал достатъчно в киберсигурността от години.