Политика

Главчев за пожара на Беклемето: Ситуацията е сложна, нужни са хора с алпийска подготовка

От Euronews България Euronews България
Beklemeto BGNES Снимка: БГНЕС.

Продължава борбата с огнената стихия в различни части от страната. Ситуацията с пожара на Беклемето е много сложна, в резерват "Стенето", който е трудно достъпен, има няколко огнища. Над 100 пожарникари и 60 военни гасят пожара край с. Воден. Критичната точка е между селата Странджа и Крайново. Властта днес отиде в критичните райони.

 

Ситуацията с пожара на Беклемето е много сложна, защото става дума за резерват „Стенето“, който е много трудно достъпен, а там са няколко огнища. Ще трябва да се ползват кадри с алпийска подготовка, каза служебният министър-председател Димитър Главчев, който, заедно със служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов, посети пожара. Стоянов не изключва и умишлено запалване на пожара в резервата.

"Това са скали, които започват от Кърнаре. Няма път”, поясни Главчев.

"На терен се работи се предимно с двата хеликоптера от Чехия, както и с алпинисти, военнослужещи и служители на парк "Централен Балкан". Огънят в района на Беклемето гори на територия от около хиляда декара, а положението е много тежко", каза вътрешният министър Калин Стоянов.

Той обясни, че районът в Стара планина е недостъпен. „С каквато и техника да имаме, каквито и хора да имаме – днес ще се работи само с двата хеликоптера, които да сваля огъня ниско долу и оттам пожарникари и алпинисти да могат да гасят”, заяви вътрешният министър.

Служебният премиер обясни, че хеликоптерите, които бяха при Воден, при Болярово, може да се ползват. "Това, че сутринта са ползвани вертолети, е облекчило положението. В момента е овладян пожарът във Воден”, каза Главчев.

Премиерът обясни, че не е имало заявки от жителите на Воден да бъдат настанени в държавни квартири. „В Агенцията за социално настаняване няма такива заявления. Кметът на Карлово каза, че ако има нужда от фургони, те ще бъдат предоставени. Странни са тези спекулации”, каза Главчев.

 

Всичко по темата вижте във видеото: