Политика

Радев: Изключително важно е държавата да покаже, че може да е в подкрепа на хората

От Euronews България Euronews България
Rumen Radev Bolyarovo BGNES Снимка: БГНЕС.

Изключително важно е да се продължи да се локализира пожарът, да се потушат всички огнища и държавата, в лицето на своите институции, да покаже, че може да бъде координирана и напълно мобилизирана и да бъде в подкрепа на хората от пострадалите райони. Това каза президентът Румен Радев, който пристигна тази сутрин в община Болярово, за да се срещне с местните власти и да се запознае с обстановката след опустошителните пожари, съобщава БТА.

Държавният глава изрази благодарност към пожарникарите, военнослужещите, горските служители, доброволците и местната власт, заради това, че не е допусната загуба на човешки живот.

По думите на Радев, регионът на Болярово е типичен пример как, когато държавата се мобилизира с цялата си мощ и всички институции работят координирано, могат да бъдат потушени и най-силните бедствия, но въпросът е времето, докато това бъде постигнато.

„Една от причините за моето посещение е да изразя съпричастност към хората от село Воден, който пострадаха от големия пожар. Именно сега трябва да покажем и съпричастност, и помощ… Това е признак за държавност“, каза президентът, цитиран от БГНЕС. Той препоръча част от средствата, които се отделят за нова летателна техника, да бъдат пренасочени към авиобаза „Крумово“ за възстановяване на техника та и най-вече за хора, „защото ние оставаме без летателен и инженерен състав“.

 

Обобщение на темата за борбата с огнената стихия вижте във видеото: