Общество

Доброволецът, пострадал при пожара в Стара Загора, е с дълбоки изгаряния

От Euronews България Euronews България

Остава рисково състоянието на 19-годишния Светослав Димитров, който е настанен в клиниката по изгаряния в УМБАЛ Свети Георги в Пловдив. Доброволецът получи тежки изгаряния при гасенето на пожарите в Сакар планина. Пораженията са по цялото тяло,  каза доц. Елеан Зънзов, началник на Клиниката по възстановителна  хирургия.

"За съжаление, не можем да кажем докога ще продължи", каза на брифинг пред журналисти доц. д-р Зънзов.

"Откакто е постъпил при нас, сме напрвили всичко необходимо - реанимационно лечение, претърпя две операции, ако всичко е наред - му предстоят още", каза той.

По думите му, изгарянията са по цялото тяло на 19-годишния Светослав - по ръцете, краката, гърба и главата. "За съжаление са и доста дълбоки", посочи началникът на клиниката.

Той благодари на всички частни лица, граждани, фирми и организации, които постоянно заливат болницата и клиниката с желание да помогнат и да бъдат полезни с нещо. По думите на доц. Зънзов, към момента за Светослав е осигурено всчичко необходимо - кръв, плазма, тромбоцитна маса, както и всички материали.

"Светослав е в съзнание, осигуряваме му комфорт и обезболяване. Има превръзки, които се сменят, когато е необходимо. Изключително много кръвни продукти изпозлвме - кръв, плазма, тромбоцитен концентрат. Има всичко. За момента Кръвна банка осигурява необходимото количество кръв", посочи началникът на клиниката.

Той се обърна и към всички доброволци: "Изключително тежки са изгарянията, започват като травма, протичат като болест. Обръщам се към всички доброволци - ако не са достатъчно подготвени и организирани, да не предприемат никакви самостоятелни действия, защото изгарянията са животозастрашаващи".