Европа

Службите за спешна помощ в Албания разполагат само с един хеликоптер за гасене на пожари

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Всяка година Албания губи повече от 10 хил. хектара гори и пасища заради пожари. Бедствията са отнели живота на много хора и са унищожили къщи. Размерите на щетите биха могли да бъдат намалени, ако службите за спешна помощ разполагаха с повече възможности за навременна реакция. Гражданските служби са в готовност, тъй като пожарите вече обхванаха района на Гирокастра. За овладяването им са задействани хеликоптери и наземни превозни средства. Министерството на отбраната разполага с 4 хеликоптера, но само един от тях е одобрен за ползване. През последните две години Албания разчиташе на подкрепата на хеликоптери на други държави в рамките на Европейския механизъм за гражданска защита. 

В подкрепа на нашите сили имаше два противопожарни самолета, предоставени от Европейския Съюз, чрез които целим да продължим борбата от въздуха.

Таулант Бала, министър на вътрешните работи

Доклад на Върховния държавен одит установи, че централната и местната власт не разполагат с необходимите ресурси, за да реагират навреме срещу подобни ситуации. В него също така се подчертава, че пожарните автомобили са много стари, защото са произведени през 60-те години на миналия век. 

В момента не разполагаме с безпилотни летателни апарати специално за гасене на пожари. Полицията обаче разполага с безпилотни самолети, които използваме, за да откриваме и оценяваме отвисоко огнищата на пожари. Това наистина ни помогна да изготвим ефективни планове за овладяване на пожарите.

Арбен Кара, главна дирекция ''Пожарна безопасност и спасяване''

Данните на Министерството на отбраната показват, че в момента общините разполагат със 190 пожарни автомобила, от които 30 са закупени през последните години, а други 15 са дарени от партньорски ведомства. Също така в 61 общини на страната са инсталирани 70 пожарни служби с над хиляда оперативни служители.