Политика

В очакване на развръзка: Ще намерят ли ПП-ДБ подкрепата на 160 депутати? (Обновена)

От Рая Стоянова Рая Стоянова Репортер

Вторият мандат отново на дневен ред в кулоарите на парламент. Декларацията със законодателни промени за борба с корупцията, която ПП-ДБ предложи на президента в понеделник, предизвика бурни политически реакции.

От Коалицията са категорични, че не са нарушили Конституцията с предложения документ.
“На думи всички казват, че искат да се справят с корупцията, на дела това означава да се приемат законите”. Това заяви председателят на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков.

Денков обясни, че и през миналите парламенти коалицията им винаги е настоявала за антикорупционни закони. “Виждаме, обаче, че системно и упорито някои политически играчи, например хората около Пеевски, побутват встрани тези теми или се опитват да ги подменят вместо да си свършат работата. Извадихме темата за корупцията пред скоби и искаме тя да върви с приоритет, за да вървят и другите”, заяви още Денков.

Като начало на предизборна кампания, определи Александър Ненков от ГЕРБ-СДС предложението на коалицията.

От групата на ДПС са категорични: преговори с ПП-ДБ няма да има.

Желязков: Няма да подкрепим втори мандат, но сме “за” антикорупционни закони 

“ГЕРБ няма да участва в мнозинство, което да подкрепи втория мандат, но ще подкрепи всички антикорупционни инициативи, ако има сформирано мнозинство както с втория, така и с третия мандат”. Това заяви Росен Желязков от ГЕРБ-СДС след проведена среща с ПП-ДБ относно предложената от тях декларация, предаде БГНЕС.

От думите на Желязков стана ясно, че декларацията ще бъде внесена в комисии, след което в пленарна зала, за да бъде гласувана.

“Ние изразихме нашите съображения, че декларацията ще предприеме редакционни промени от това, което е предложено в момента, но споделяме разбирането, че важни приоритети пред държавата са антикорупционното законодателство, независимо че направените предложения са твърде ограничени и твърде нишови”, смята Желязков.

Според ГЕРБ-СДС е важно да се разгледа предложения от тях закон за отнемане на незаконно придобитото имущество, както и на една от препоръките на Съвета на ЕС свързана с обществените поръчки и тяхното оптимизиране за по-доброто управление на публичните ресурси. “Не позволяваме да се етикират политически субекти-кои са проевропейски, кои са антикорупционни, кои са прокорупционни, при положение, че до момента ПП-ДБ са се етикирали като опозиция”, коментира Росен Желязков.

“В никакъв случай! С носителите на пачките и пуделите - не! С тези хора няма да говорим”. Това заяви председателят на ДПС Делян Пеевски относно бъдещи разговори с ПП-ДБ за предложената от коалицията декларация.

Той обясни, че темата за това кога ще бъде свикан централен съвет на ДПС не го интересува.

“Тази тема не ме интересува. Прочетете Устава, този съвет не решава нищо”, смята Пеевски, а относно напусналите ПГ на ДПС: “Тези хора, които напуснаха не работят за хората”, отбеляза Делян Пеевски.

На въпроса как ще редят листите при евентуални избори Пеевски заяви: “Нека дойдат изборите”, коментира председателят на ДПС, и прехвърли топката към президента: “Някой хора летят. Полети за спасители. Вместо да летят с хеликоптерите да гасят пожари, той лети. Къде лети? И се смее? Казва: “Аз от въздуха още не мога да взема решение, ми да слезе на земята и да вземе решение, да го дава мандата”, призова Пеевски.

Не на това мнение са изключените и напусналите по собствено желание група на Движението в парламента. 

“Ние вече сме обсъдили декларацията на ПП-ДБ с 25-те депутати от ДПС. Имаме наша позиция, която днес ще представим, но ние сме правова държава и конституционните норми трябва да бъдат спазвани”. Това заяви председателят на ДПС Джевдет Чакъров. Според него такава законодателна инициатива би трябвало да се разглежда след връчването на мандата при представянето на управленска програма. “Ние очакваме да се получи мандата, заявяваме готовност за диалогичност, така че да обсъдим евентуално предложение”, коментира Чакъров.

От "Възраждане"  предлагат взаимна подкрепа.

Може, ако ПП-ДБ прояви политическа мъдрост и върховенството на закона, възстановяване на демокрацията в страната, което предлагаме от "Възраждане" в нашата декларация. В тази ситуация ПП-ДБ носят отговорност пред бъдещето. Ако откажат да подкрепят декларацията на "Възраждане", отиваме на избори", каза лидерът на партията Костадин Костадинов. 

БСП ще отидат на разговори с ПП-ДБ. Това обаче не означавало, че ще подкрепят втория мандат, обясни изпълняващият  функциите председател на БСП Атанас Зафиров.

От ИТН използваха за обвинения: "Това не е подадена ръка за диалог, това е някаква форма на демонстративно изнудване. Това е инфантилизъм. Ще говорим с тях, но има толкова тежки недомислици. Ще видим дали ще има някакъв акъл или просто правят демонстрация", каза Тошко Йорданов. 

От разпадналата се група на "Величие" не дадоха отговор дали са склонни да подкрепят втория мандат.  

Тази сутрин още един депутат напусна парламентарната група на ДПС. Това е избраният от град Варна Хюсни Адем. Зад Делян Пеевски остават 22-ма депутати в 50-тото народно събрание.