Политика

Войната Доган – Пеевски: ДПС вече е четвърта сила в парламента, вторият мандат отива при ПП-ДБ

От Euronews България Euronews България

Парламентарната група на ДПС изключи единия от председателите на партията Джевдет Чакъров, както и още 16 депутати, гласували срещу правителството „Желязков“ по волята на почетния председател Ахмед Доган.

Зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова обяви, че изключените днес депутати от ДПС са 17 на брой.

Решението е постъпило в деловодството на Народното събрание, изчете Кирилова. Заседанието на народните представители от ДПС е проведено днес, на 11 юли.

От състава на ПГ на ДПС се изключват:

  • Ализан Нихат Яхова
  • Анджей Веселинов Джандев
  • Валентин Йовков Тончев
  • Джевдет Ибрям Чакъров
  • Едис Рухиев Даудов
  • Ешереф Кязим Ешереф
  • Левент Орхан Мемиш
  • Ердуан Сали Мехмед
  • Марио Киров Рангелов
  • Мехмед Реджеб Салим
  • Павлин Павлов Кръстев
  • Севим Исмаил Али
  • Тимур Ахмедов Халилов
  • Фатме Хасан Рамадан
  • Хабибе Кязим Расим
  • Хайри Реджебов Садъков
  • Юсеин Хасанов Вейселов

За изключването на 17-те депутати са гласували 25, без против и въздържали се, съобщи Кирилова.

Впоследствие стана ясно, че още двама депутати от движението напускат парламентарната група по собствена воля.

В деловодството на Народното събрание е постъпило заявление от народния представител Димитър Николов, че вече не желае да бъде част от парламентарната група на ДПС.

Заявление за напускане на групата е пратил и Ахмед Вранчев.

„Споделяйки изцяло обръщението и призива на почетния ни председател д-р Ахмед Доган и в знак на солидарност, се присъединявам към колегите, които бяха изключени от парламентарната група“, пише Вранчев в профила си във фейсбук. Постът му е придружен със снимка на документа, с който се отказва от групата си.

По този начин подредбата на парламентарните групи в 50-ото Народно събрание се променя.

Досега ПГ на ДПС наброяваше 44 народни представители. С изключването на 17 депутати от днес и напусналите по собствена воля още двама, парламентарната група на движението ще наброява 25 души. Това я прави четвърта политическа формация в парламента. ПП-ДБ имат 39 народни представители, „Възраждане“ – 38.

От това следва вторият проучвателен мандат президентът Румен Радев да връчи на ПП-ДБ.

Независимите депутати в Народното събрание вече са 36 души, след разцеплението и на “Величие” и преустановяването на съществуването им като парламентарна група.

Джевдет Чакъров заяви, че изключването е нелегитимен акт, който не е съобразен с устава на ДПС. Според него този акт е приет под натиск и от страх.

Изключените депутати от ПГ на ДПС ще подготвят позиция, консултирана с юристи, и ще я представят през следващите дни. „Виждате какъв е стилът и подходът, за него се обръща специално внимание от страна на Доган. Върху всеки един от нас са отправяни заплахи“, обяви Чакъров. Той заяви, че редица симпатизанти на ДПС не подкрепят този подход. „Ние заставаме изцяло зад почетния ни председател д-р Ахмед Доган за това, че трябва да върнем демократичните принципи във функционирането на ДПС, да се преодолее страхът”, категоричен е Чакъров.

 

Пеевски продължава с „новото начало“

Определени хора искат да разрушат ДПС. Аз винаги съм бил за обединение и сега съм за обединение. С никого не водя войни, други хора водят войни.“

Това коментира председателят на ДПС Делян Пеевски след решението за изключването на 17 души от парламентарната група.

„Това е изключително несериозно. Чакъров, който звъни и натиска всички“, заяви Пеевски по повод думите на Чакъров, че решението за изключването на депутатите от парламентарната група е нелегитимно.

Според Пеевски, определени хора искат да разрушат ДПС.

"Това, което го прочетох не мога да повярвам, че го прави почетният председател. Който дели партията си е за негова сметка. С никой не водя войни, аз искам да работя за хората и нещата да се получават", каза още той.

Пеевски препрати въпроса "дерибей ли е Ахмед Доган" към почетния председател на движението.

"ДПС трябваше да бъде обединено, ние с колегите не го цепим. Тези колеги - изключените днес 17 народни представители, на практика се самоизключиха. Те направиха фракция „ДПС-17“, заяви още председателят на движението.

Според него всичко, което се случва не е в полза на хората.

Той заяви, че единственият му отговор е: "Ново начало!".

 

Европейските либерали загрижени какво се случва в ДПС, плашат с изключване от АЛДЕ

Генералният секретар на европейската либерална партия АЛДЕ Дидрик де Шетцен предупреди, че ДПС е заплашена от изключване, съобщи Euractiv.

"Свидетели сме на нарастваща загриженост. Загрижеността в АЛДЕ е за това накъде отива ръководството на ДПС. Това е страшно развитие и трябва да се третира много сериозно. Има риск, ако това продължи, да се стигне до ситуация, в която ДПС да понесе санкции", каза Шетцен, след като 4 други членки на групата настояха да бъде взето решение.

Генералният секретар не изключи да се стигне до изключване, ако Делян Пеевски се превърне в едноличен лидер на ДПС, тъй като той би могъл да завлече партията в грешна посока.

Четирите партии, които са взели отношение по въпроса са: Свободни демократи, австрийската НЕОС, Прогресивните словаци и нидерландската VVD.

"От изключително значение е да се направи честна оценка и избягване на подобни бъдещи събития по отношение на други партии, които членуват в АЛДЕ", написаха четирите парти.

Те добавиха, че ДПС се радва на голямо уважение в либералната група, тъй като в течение на времето се е доказала като надежден партньор с „ясна либерална идентичност“. Българският евродепутат Илхан Кючюк е един от тримата съпредседатели на АЛДЕ.

 

Война на сайтове: За Доган остана старият, Пеевски си направи нов

Междувременно сайтът на ДПС се оказа в ръцете на привържениците на Ахмед Доган. На водещо място там е поставено писмото на Доган, в което той иска отстраняването на Делян Пеевски и още петима ключови фигури. В секцията председател в момента излиза грешка. Същевременно са премахнати всички новини и публикации, свързани с Делян Пеевски. Той пък отвърна с алтернативен сайт – https://dpsbg.eu/. В него е включена информация за последните медийни изяви на Пеевски. На сайта има и раздел слова на почетния председател, но последното от тях е с дата 3 януари 2024 г.