Европа

Анализатор: Преизбирането на Урсула фон дер Лайен за втори мандат не е сигурно

От Тоня Стоянович Тоня Стоянович Репортер

„Преизбирането на Роберта Мецола за председател на Европейския парламент не беше изненада, тъй като тя си вършеше добре работата в миналия мандат и затова не се появиха други кандидати. Нямаше някакво сериозно оспорване.“

Това каза в студиото на Euronews Primetime журналистът и международен анализатор Светослав Терзиев. Той припомни, че има уговорка между двете водещи политически семейства в Европа – ЕНП и социалистите, за редуване на поста между двете най-големи политически сили.

Според Терзиев гласуването на кандидатурата на Урсула фон дер Лайен в четвъртък ще покаже реалното разпределение на силите в Европейския парламент.

„Самата Урсула фон дер Лайен обиколи всичките политически групи през последната седмица, както и тази. Уважи ги, изслуша ги и даде толкова обещания, че няма да ѝ стигнат и още няколко мандата да ги изпълни“, смята анализаторът.

„Самите евродепутати в различните групи не са толкова единни по партийна линия. Те имат и други интереси. Те представляват своите държави, своите икономики, и не е ясно при тайния вот, доколко ще бъде спазена партийната дисциплина. Има една по-голяма несигурност. При това гласуване ще проличи първото реално премерване на силите в Европарламента“, обясни журналистът.

 

Целия разговор вижте във видеото.