Цвят

Експедиция до „Титаник“ прави снимки и карта на останките

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

В ход е нова експедиция до останките на „Титаник“. Тя е организирана от компанията RMS Titanic, която притежава правата за вадене на останки от лайнера, потънал в Северния Атлантически океан през 1912 г. Първата експедиция до мястото беше през 2010 г. Сегашната се случва една година след имплозията на батискафа „Титан“ на друга фирма, при която загинаха петима души.

Компанията RMS Titanic, която притежава правата за изследване на останките на кораба „Титаник“, организира експедиция до мястото, която ще продължи 4 седмици. Планът е да използват дистанционно управлявани апарати, за да се слезе до останките и да се направи частично картографиране. Също и да се направят снимки на мястото и да се прецени кои артефакти могат да бъдат извадени.

Патрик Уитъл – журналист на Асошиейтед прес

Експедицията на RMS Titanic ще използва съвременни технологии за заснемане на изображения и дистанционно управляеми апарати, за да направи подробни снимки на "Титаник", мястото на останките и полето на отломките.

Ще бъде интересно да видим как самото място се е променило през годините. Това е може би най-изследваните корабокрушения на света. От археологическа гледна точка е много интересно да се види как протича процесът на деградация на такъв голям кораб на такава дълбочина в определена времева рамка.

Кейти Бел – Лига „Океански открития“

Корабът на компанията ще достигне мястото, където е потънал "Титаник", след няколко дни. Работата ще позволи на компанията да направи цялостен анализ на настоящото състояние на мястото на останките на "Титаник" и подробна оценка на артефактите, които могат да бъдат определени за бъдещо възстановяване.

Завръщането е планирано за около 13 август.