Цвят

Гориво от ново поколение: Британска компания предлага синтетичен продукт за моторните спортове

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

На състезанието за Голямата награда във Великобритания във Формула 1 местна компания представи природосъобразно гориво, предназначено главно за моторните спортове. Новата технология извлича въглеродния диоксид от въздуха и водорода от водата, използвайки възобновяема енергия. Двата компонента се комбинират, за да се получи въглероден оксид. Той се обработва с катализатори. И се получава синтетичното гориво.

Две неща правят усещането специално. Ние създаваме гориво само от въздух, вода и електричество. Това са нашите изходни материали. Когато е готово, горивото е идентично или дори по-добро от съществуващото изкопаемо гориво. То може да работи в днешните автомобили, влакове, самолети и други превозни средства.

Нилай Шах - главен научен директор

Компанията зад новото гориво е основана от Пади Лоу, който е работил дълги години във Формула 1. Привлякъл е като партньор един от отборите. Специалистът прогнозира около 4 пъти по-висока цена на новите горива в сравнение с традиционните. Очаква обаче разликата бързо да намалее.

Често се изтъква, че най-големият въглероден отпечатък във Формула 1 не принадлежи на автомобилите. Колите и самолети, с които пристигат много зрители на състезанията, са по-големи замърсители. Но все пак трябва да се започне отнякъде. От място, на което технологията може да се развива с много бързи темпове. Трябва да управляваме както качеството, така и намаляването на разходите. Започваме от основата. По-късно цялото знание и развитие ще се разпространят и в други области.

Пади Лоу - основател на компанията Zero

Моторните спортове имат за цел да станат въглеродно неутрални до 2030 г. По данни на самата Формула 1, нейният въглероден отпечатък от сезон 2018 до сезон 2022 е намалял с 13%. Но все още е далеч от целта.