Свят

Използването на твърди горива води до нарастване на респираторните заболявания в Кения

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Според правителствените органи на Кения през последните шест години респираторните заболявания са най-разпространените заболявания. В последното проучване, публикувано тази година, са регистрирани 19,6 милиона случая. 

Джейн Мутони също страда от заболяването. 

 

Използвам дърва за огрев цял живот и се събуждам всяка сутрин, за да ги донеса. Димът от дървата за огрев обаче ме кара да кашлям продължително време и ми причинява затруднения в дишането. Газът е доста скъп и не мога да си го позволя.

Джейн Мутони

Учени твърдят, че биомасата, като например дървата за огрев, е най-големият причинител на тези заболявания.

 

Eдин от най-големите проблеми са праховите частици. Фините прахови частици са тези, които са свързани с пневмония и астма. Обикновено те се причиняват от горивата за готвене. Правим проучване в което се опитваме да използваме чист въздух като втечнен газ. Това би било по-безопасно в сравнение с парафина или дървените въглища. Електричеството би било най-чисто, но е малко по-скъпо.

Еванс Амукойе, учен от изследователския център за респираторни заболявания към Кенийския институт за медицински изследвания

Данните на кенийското министерство на здравеопазването показват, че хроничната  белодробна болест е причина за 1,7% от смъртните случаи в страната. Според Амукойе хората в районите с ниски доходи са диагностицирани с респираторни заболявания на по-късен етап от живота си в сравнение с хората от средната класа в градските райони, които имат по-добра информираност и достъп до здравни грижи. Тазгодишно икономическа проучване посочва, че над 9 милиона домакинства в страната разчитат на традиционни горива за готвене. Мърси Летинг, която живее в столицата Найроби, използва въглища, за да приготвя ястия за клиентите в ресторанта си. С времето това се отразява на здравето ѝ. Тя си е купила индукционна горелка, която според нея е по-бърза и по-ефективна. 

 

Докато използвам тези нови печки, мога да използвам един чувал дървени въглища за два месеца, за разлика от преди. По този начин мога да спестя 4500 шилинга допълнителни пари. Здравето ми се подобри и не ходя толкова често в болницата.

Мърси Летинг, бизнесдама

В световен мащаб повече от 2 милиарда души разчитат на открит огън или изкопаеми горива като дърва, дървени въглища и керосин, за домашна употреба.