Икономика

Възможно ли е автомобилите в Европа да тръгнат на синтетичен бензин?

От Euronews България Euronews България
E Fuels

Синтетичните горива се превърнаха в централна тема на обсъждане заради по-строгите правила за емисиите в Европейския съюз. Целта е да се изпълни планът за нулеви емисии до 2035 г., който ще забрани бензиновите и дизеловите двигатели.

Германия поиска от Европейската комисия да излезе с предложение как двигателите с вътрешно горене могат да продължат да работят с еко горива след 2035 г. Тя постигна споразумение с Европейската комисия през март, което ще позволи продажбата на превозни средства, които работят с „въглеродно неутрални“ горива.

Какво представляват еко горивата?

Био горивата са алтернативи на изкопаемите горива, които са направени от водород и CO2. Те могат да се използват в двигателите с вътрешно горене и да се разпространяват чрез вече съществуващи мрежи. Водородът трябва да се произвежда с помощта на възобновяема енергия или енергия без CO2, а CO2 трябва да идва от улавяне на емисии, за да се считат за въглеродно неутрални.

Някои от производителите обаче са скептични. Шефът на Audi Маркус Дюсман коментира пред немския сайт "Der Spiegel" по-рано тази година, че синтетичното гориво „няма да играе важна роля в средносрочното бъдеще на пътническите автомобили“.

Първият завод за е-горива отвори врати в Чили през 2021 г. Целта е там да се произвеждат 550 милиона литра годишно. Инициативата беше подкрепена от автомобилния производител Porsche. 

Норвежката компания Norsk e-Fuel планира да отвори друг завод, който трябва да започне да произвежда е-гориво до 2024 г. Компанията се надява да разшири дейността си и да произведе 25 милиона литра до 2026 г. като ще се фокусира главно върху авиацията.

Каква е цената за поддържане на е-горива?

Анализ установи, че био горивото може да струва повече от 2,80 евро на литър в Германия до 2030 г. Това е почти 50% по-скъпо от обикновения бензин днес. Твърди се, че средностатистическият шофьор ще трябва да плаща поне 2300 евро годишно, за да зарежда колата си със синтетичен бензин.

Защо е-горивата са толкова скъпи?

Самият процес на производство на електронни горива е сложен. Електролизата се използва за създаване на водород. За превръщането му в течно гориво са необходими други химични реакции. Улавянето на CO2 е трудна задача и технологията за това все още не отговаря на очакванията.

Като цяло е-горивата изискват повече енергия за производство от това, което е необходимо за захранване на електрически превозни средства.

Ако пазарните условия и правилата за производство са правилни, синтетичните горива могат да започнат да се произвеждат през 2025 г. и постепенно да се увеличават, за да позволят замяната на конвенционалните горива през 2050 г.“, казва индустриалната група eFuel Alliance.

Какво е бъдещето на автомобилите в Европа?

Автомобилната индустрия предупреди, че липсата на яснота по отношение на регулациите затруднява планиране на бъдещето. Тя иска превозни средства с нулеви емисии, но вярва, че Европейският съюз трябва да има по-широки цели и да остави индустрията да реши как да ги постигне.

Ръководителят на автомобилната група ACEA Лука де Мео заяви, че въпреки че „масовата електрификация е основна част от решението“, това не е „сребърен куршум“. Той отбеляза, че Европа е единствената зона, която изоставя „технологичната неутралност“ като част от своята регулаторна рамка.

Врагът е енергия, базирана на изкопаеми горива, а не на конкретна технология.“, заяви Лука де Мео. 

 

По материала работи стажант-репортерът Вилислава Добринова.