Политика

ПП-ДБ поискаха от Радев да отложи връчването на мандата, той им каза да търсят подкрепа по-бързо

От Euronews България Euronews България

„Продължаваме промяната-Демократична България“ поискаха от президента Румен Радев време и отлагане на връчването на втория мандат за съставяне на правителство, за да се намери подкрепа за важни реформи, насочени срещу корупцията, предаде БГНЕС.

От коалицията обявиха, че ще изпратят на останалите политически сили декларация със седем решения, свързани с борбата с корупцията, реформи в съдебната власт и спецслужбите и едва след като разберат дали тази декларация събира необходимата подкрепа, те могат да предложат състав на правителство. От своя страна президентът Румен Радев ги посъветва да търсят по-бързо мнозинство за съставяне на кабинет и подчерта, че заложените срокове в Конституцията относно връчването на мандатите трябва да бъдат спазени.

По-късно през деня ПП-ДБ публикува документа, изпратен до останалите политически сили, озаглавен „Декларация за излизане от политическата криза в България“. В нея са записани 7 конкретни точки:

  1. Избиране на членове на Комисията за противодействие на корупцията по честен и прозрачен начин от поне 160 народни представители, въз основа на правила, одобрени от Европейската комисия, за да се гарантира ефективна борба с корупцията.
  2. Приемане на нов Закон за съдебната власт, основан на принципните положения в проекта на Министерство на правосъдието, оценен положително и изцяло подкрепен от Комитета на министрите на Съвета на Европа, за да бъдат гарантирани независимостта на съда и отчетността на прокуратурата и уредени следните основни компоненти, посочени в приложението към настоящата декларация.
  3. Приемане на изменения в Закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения, с които правилно да бъде транспонирана съответната директива и да бъдат премахнати несъответстващите времеви ограничения.
  4. Приемане на изменения в Наказателно-процесуалния кодекс за: ограничаване злоупотреби със специални разузнавателни средства; ограничаване на прикриването на важна за обществото информация под претекст, че е следствена тайна; уреждане на правата на лицата, направили съобщение за извършено престъпление.
  5. Приемане на Закон за несъстоятелността на физическите лица, който да даде възможност да получат защита стотици хиляди български граждани, които са добросъвестни длъжници, но са изпаднали във финансови затруднения, и който е условие по Плана за възстановяване и устойчивост.
  6. Избор на нов омбудсман на Република България, съгласно изискванията на чл. 91б от Конституцията на Република България, за да се гарантира на всички граждани, че имат независим обществен защитник, който насърчава и защитава правата на човека и основните свободи.
  7. Първа стъпка в реформата на службите за сигурност чрез приемане на изменения в специалните закони, уреждащи тяхната работата за въвеждане на периодични проверки за интегритет и лоялност, вкл. чрез полифизиографичен тест.

 

Срещата с президента бе по искане на ПП-ДБ. На нея те представиха своите предложения за излизане от настоящата политическа криза. Председателят на ПГ на ПП-ДБ акад. Николай Денков представи предложенията на своята политическа формация.

През последните три години само ние се нагърбихме с трудната задача да направим редовно правителство. Понесохме политическата щета за това“, каза той.

Същината на кризата, според него се състои в това, че тези, които са свалили неговото правителство, сега не могат да съставят свое. „Какво постигнаха с това? С какво помогнаха на гражданите? Тези въпроси днес нямат отговор“, заяви акад. Денков и добави, че кризите изискват нестандартни решения.

„Предлагаме нестандартно решение за излизане от политическата криза. В нейната основата е неуспялата борба с корупцията. Мястото на корумпираните политици не е в НС. Тяхното място е другаде“, каза Денков. По тази причина от ПП-ДБ предлагат „пакет от законови решения, с които да направим тази липсваща крачка за разчистване на политическата система от корумпирани лица“, добави той. Според него, ако не бъде решен проблемът с корупцията, няма да има съществено значение кой ще бъде премиер и кои ще бъдат министрите. „Това няма да е основното, което ще реши проблемите“, посочи председателят на ПГ на ПП-ДБ.

Предлагаме декларация, в която са поставени точно тези важни стъпки, които трябва да се направят и ще търсим широка политическа подкрепа за нея. Затова ни трябва известно време и сме дошли при вас с призив да обсъдим тази възможност“, обърна се акад. Денков към Радев.

„Нашите очаквания са още в утрешния ден това, което предлагаме, да бъде изпратено до всички народни представители. Тук не става дума просто за една декларация, искаме реално приети закони. Не искаме да се занимаваме с подмяна“, каза акад. Денков.

Радев заяви, че разбира напълно, че връчването на втория мандат за ПП-ДБ е изненада и разбира липсата им на готовност и необходимостта от време.

„От това, което представихте, разбирам, че ви трябва време за работа на парламента. Парламентът да свърши определени неща, за които чакаме от години. Но трябва да поставим ясно разграничение на този проблем. Член 99 от Конституцията третира единствено процедурата по съставяне на правителство, а не законодателната програма на парламента“, подчерта Радев.

„Основният въпрос е има ли мнозинство в 50-ото Народно събрание. Според изискванията на Конституцията трябва да отговорите първо на този важен въпрос. Вие имате 39 народни представители, а за вашите идеи се изисква мнозинство, а за някои дори квалифицирано мнозинство. Затова е изключително важно да се намери отговор първо на този въпрос. Очаквам да предприемете незабавни стъпки за изясняване на ситуацията относно намиране на политическа подкрепа в 50-ото Народно събрание“, каза държавният глава.

Президентът Румен Радев подчерта, че трябва да се съобразим с изискванията от Конституцията. Процедурата изисква да се фокусираме върху съставянето на правителство. По никакъв начин не трябва да се компрометира Конституцията, подчерта Радев.