Политика

Денков преди съвета на ПП-ДБ: Направили сме план, чиято цел е постигане на максималното

От Стефан Борисов Стефан Борисов Репортер

Коалицията "Продължаваме Промяната-Демократична България" се събра на Национален съвет, на който се очаква да реши как да процедира след връчването на втория мандат от президента.

"Този парламент е като плаващи пясъци - война в ДПС, разцепено БСП, разпаднало се "Величие". Необходимо е да подчертаем, че процесите в ДПС ще имат много сериозно отражение и върху ГЕРБ", коментира бившият премиер и председател на парламентарната група на коалицията Николай Денков пред репортери преди заседанието.

"Многократно казахме, че в ГЕРБ има хора близко свързани с Делян Пеевски. Изходът от войната между Пеевски и Доган ще има отражение и в ГЕРБ", отбеляза още Денков и допълни, че всичко това прави много нестабилна ситуацията и "би било пълна илюзия някой да се опитва да прави стабилно правителство".

"Ние с "Демократична България" сме направили план, който цели да постигне максималното", посочи той и обяви, че ще представят плана съвместно следващите дни.

“Продължаваме разговорите с нашите партньори относно втория мандат”, коментира от своя страна съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. "Няма да правя изявления сега”, добави Петков.

Коалицията се озова на второ място в парламента след раздорите в ДПС, при които част от депутатите на движението бяха изключени, а друга част сами напуснаха. Така в ПГ на ДПС останаха едва 23 от 47 депутати, което им отреди четвърто място в НС.

На второ място поред на парламентарните групи е ПП-ДБ със своите 39 народни представители. Така президентът Румен Радев трябва да връчи идната седмица втория мандат за съставяне на правителство на коалицията ПП-ДБ. Трета политическа сила е "Възраждане" с 38 депутати.

Още - във видеото.