Политика

Радев склони на ПП-ДБ, ще ги приеме в президентството за среща

От Euronews България Euronews България

Президентът Румен Радев склони на искането на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ за среща с него преди връчването на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 50-ото Народно събрание. Държавният глава ще приеме за разговори представители на парламентарната група на коалиция днес
в 16.00 часа.

ПП-ДБ поискаха среща с президента Румен Радев, за да обсъдят актуалната политическа обстановка и възможностите за решаване на политическата криза.

Припомняме, че коалицията получи правото да вземе втората папка за сформиране на кабинет от президента след разцеплението в парламентарната група на ДПС. 17 депутати от Движението бяха изключени от групата на партията, а впоследствие други напуснаха доброволно. Така ДПС стана четвърта политическа сила в парламента, а ПП-ДБ - втора. В петък партия „Волт“, която влиза в състава на коалиция ПП-ДБ, призова вторият мандат да бъде върнат веднага, след като бъде връчен от президента, и поиска спешен коалиционен съвет. Различен беше призивът на ДБ. По този повод ПП се събра на Национално заседание в събота. От партията обаче не излязоха с официална позиция дали ще направят опит за реализиране на мандата. Те заявиха, че през идните дни ще излязат с обща декларация по темата с колегите си от ДБ.