Цвят

Хитов сериал: Роланд Емерих ни потапя в гладиаторски битки в древния Рим

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Германският режисьор Роланд Емерих застава зад камерата на 10-сериен филм за гладиаторските битки в древния Рим. Той отдавна е привлечен от историята на Римската империя и от игрите, които са се практикували в нея.

"Тези, които ще умрат" е епична драма, чието действие се развива в корумпирания свят на гладиаторски битки и състезания с колесници по времето на император Веспасиан.

Винаги са ме привличали кървавите състезания, гладиаторските битки на арената, зверовете... Идеята за шоуто ми хрумна, когато прочетох книгата "Тези, които ще умрат", описваща по увлекателен начин какво са представлявали игрите.

Роланд Емерих – режисьор и изпълнителен продуцент на сериала

През 79 г императорът държи масите под контрол, като им дава хляб и зрелища. Филмът включва много герои от всички краища на Римската империя, чиито пътища се пресичат в игрите, политиката и управляващите династии.

Шоуто е базирано на нехудожествената книга "Тези, които ще умрат" на Даниел Маникс от 1958 г. Заснето е изцяло в студията "Чинечита" в Рим.

Антъни Хопкинс влиза в ролята на Веспасиан, а Том Хюз и Джоджо Макари играят неговите синове Тит и Домициан, които се борят да го наследят.

Звездата от "Игра на тронове" Айуън Реон е Тенакс, човекът, който управлява залозите за битките в Колизеума.

Всеки член на колектива е можел да загине. Виждаме интензивността на високите залози в живота... Всичко може да се обърка. Тези, които ще умрат, наистина могат да умрат. Всички са в смъртна опасност през цялото време. Всички се опитват да се надхитрят взаимно, да се издигнат един над друг.

Айуън Реон – актьор

Интересни персонажи са още Кваме (Мо Хашим), търсач на лъвове, който е принуден да стане гладиатор, Скорпус (Димитри Леонидас), най-добрият състезател с колесници в Рим, неговата хитра любовница Антония (Габриела Песион).

Сериалът ще бъде достъпен в стрийминг платформата Peacock от 18 юли.