Спорт

Испания победи Англия и стъпи на европейския връх за четвърти път

От Euronews България Euronews България
Spainchampeuro2024 Facebook Снимка: Фейсбук

Испания е новият шампион на Европа. „Ла Фурия“ покори Стария континент за четвърти път, след като победи Англия с 2:1 във финала в Берлин.

 

Spainchampppp Facebook Снимка: Фейсбук

Първото полувреме завърши без голове, но веднага след почивката Испания поведе в резултата, а точен след подаване на звездата Ламин Ямал, бе Нико Уилиямс в 47-ата минута. Така Ямал стана най-младият играч с асистенция на еврофинали.

Yamalnico Facebook Снимка: Фейсбук

Коул Палмър се разписа в 73-ата минута, връщайки за кратко надеждите на „Трите лъва“, но попадението за успеха реализира появилият се като резерва Микел Оярсабал 4 минути преди края. Играчът на Реал Сосиедад се възползва от центриране на Марк Кукурея, а в ситуацията останаха съмнения за засада.

Голът е рекорден 15-и за Испания на първенството, а в историята на еврофиналите няма по-резултатен отбор в рамките на едно издание.

Mikeloyarzabal Facebook Снимка: Фейсбук

Със своите 63 години и 23 дни пък, селекционерът на „Ла Роха“ Луис де ла Фуенте се превърна в третият най-възрастен, извел тима си до триумфа.

 

Така Испания печели трофея след 1964, 2008 и 2012 г., като е първият отбор с четири европейски купи. Англия пък загуби двубоя за титлата за втори пореден път след Евро 2020.