Спорт

Англия и Испания посягат към европейската футболна корона в големия финал на Евро 2024

От Венислав Григоров Венислав Григоров Стажант
Euro 2024 Berlin Stadium 24195417715096 Снимка: AP

Англия и Испания се изправят един срещу друг на "Олимпиащадион" в Берлин тази вечер, за да определят победителя на 17-ото континентално футболно първенство на Европа. Двубоят започва в 22:00 часа българско време.

“Трите лъва” ще се опитат да сложат край на 58-годишната суша без голям трофей, докато “Ла Фурия” ще преследва своята четвърта титла в опита си да се превърне в абсолютен рекордьор по този показател. Първият евротриумф за испанците идва през далечната 1964 в едва второто издание на надпреварата, докато другите две са за историята, тъй като превръщат тима в единствения отбор, печелил трофея в два поредни шампионата, съответно през 2008 и 2012 г. Футболистите на Гарет Саутгейт пък стигнаха до финала и на миналото Европейско първенство, но го загубиха от Италия след дузпи.

От началото на шампионата Испания демонстрира самочувствие и увереност, че има сили да триумфира с европейската титла и да пренапише историята. “Ла Фурия” записа 6 победи и в шестте си мача до момента, отстранявайки по пътя си фаворити като Германия и Франция. Освен това отборът на Луис де ла Фуенте е с най-много отбелязани голове - 13, и с най-много създадени шансове - 96.

Британците от своя стана не убеждават като игра до момента и буквално се промъкнаха с голям шанс до финала. Въпреки трудностите англичаните спечелиха своята група след една победа и две равенства. Проблемите за тях обаче продължиха и след това, където на два пъти рулетката на дузпите отреди в тяхна полза. “Трите лъва” пречупиха последователно Словакия и Швейцария след изпълнение на 11-метрови наказателни удари, а в полуфинала срещу Нидерландия Англия изигра най-добрия си мач на Евро 2024, където стигна до победата след късен обрат.

В исторически план двата тима са се изправяли един срещу друг 27 пъти, като британците имат леко предимство с 14 победи, докато Иберийците са с 10 успеха, а равенствата са само три. 

Триумф за Испания би изкачил отбора еднолично на върха в класацията по брой титли от еврофинали, където към момента “Ла фурия” дели първата позиция с Германия. Победа за “Трите лъва” пък би означавала първи значим трофей за отбора от далечната 1966-а, когато Англия печели Световното първенство по футбол.