Европа

Зеленски поиска подкрепа от американски губернатори

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Володимир Зеленски търси начини за разширяване на подкрепата за оказване на военна помощ на Украйна. Той беше поканен на среща в Солт Лейк Сити на асоциацията на американските губернатори, на която обясни защо на страната му трябва да бъдат изпратени още системи за противовъздушна отбрана.

 

Единственото нещо, което искаме, е достатъчна подкрепа – системи за противовъздушна отбрана за нашите градове, оръжия за нашите мъже и жени на фронтовата линия, подкрепа за защитата на нормалния живот и възстановяване. Това е всичко, от което се нуждаем, за да устоим и да прогоним Русия от нашата земя и да изпратим силен сигнал към всички други потенциални агресори, които гледат какво се случва.

Володимир Зеленски – президент на Украйна

Тази седмица страните членки на НАТО договориха нова програма за предоставяне на дълготрайна военна помощ на Украйна и помощ в подготовката ѝ за бъдещо членство в Алианса.

Въпреки това много републиканци, включително кандидатът за президент на партията Доналд Тръмп, изразяват скептицизъм, а в някои случаи дори се противопоставят на удължаването на помощта за страната, която продължава да се бори с руската агресия.

А на връщане към родината Зеленски посети Ирландия и разговаря с премиера Саймън Харис.

Двамата са обсъдили сътрудничеството в сферата на разминирането и киберсигурността. Освен това и следващите стъпки в прилагането на решенията от срещата на върха за мир в Швейцария.