Свят

Байдън пред симпатизанти: Няма да отида никъде и оставам в надпреварата

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Президентът на САЩ Джо Байдън проведе митинг в Детройт, като заяви пред ликуващата тълпа, че няма да напусне президентската надпреварата, и предупреди, че републиканецът Доналд Тръмп представлява сериозна заплаха. Според експерти политикът се опитва да измести разговора от здравословното си състояние. То попадна под светлината на прожекторите след дебата с опонента му Тръмп и последвалите критики на членове на неговата партия. Тогава най-малко 19 законодатели призоваха Байдън да се оттегли, за да може партията да избере друг кандидат. Те бяха последвани и от някои дарители, холивудски звезди, активистки групи и новинарски издания. Байдън обаче запазва подкрепата на ключови фигури в партията.

Аз съм кандидатът, защото 14 милиона демократи като вас гласуваха за мен на предварителните избори. Вие ме номинирахте. Не някой друг. Не пресата, не експертите, не вътрешните хора, не дарителите. Вие, избирателите. Вие решихте, че никой друг няма да се намеси. И аз няма да отида никъде.

Джо Байдън, президент на САЩ

Докато профсъюзните и религиозните лидери присъстваха, губернаторът на Мичиган Гретхен Уитмър и сенаторите-демократи Деби Стабеноу и Гари Питърс не бяха на събитието. Байдън също така изложи какво възнамерява да направи през първите 100 дни от втория си мандат. Сред основните му задачи са кодифициране на правото на аборт, подписване на Закона за правата на глас на Джон Луис, прекратяване на медицинските дългове, повишаване на минималната работна заплата и забрана на нападателните оръжия. Тези радикални промени обаче биха били трудни или невъзможни за постигане без демократично мнозинство в двете камари на Конгреса.