Европа

В готовност за атака: В източния Словянск се подготвят за нови руски удари

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Продължават тежките боеве в района на Донецк. Руските сили прехвърлят военни и техника от Донбас, а в Словянск се подготвят за нова руска атака. 

Украинските военни укрепват своите позиции около източния Словянск в Донецк в очакване на нова руска атака.

 

Основната причина да е толкова спокойно е времето. Врагът може да обстрелва само от асфалтов път. Ако се движат извън пътя, ще затънат в кал и ще бъдат унищожени. Тихо е, защото се страхуват. След два-три дни почвата ще изсъхне и боевете ще се подновят.

Юрий Березa, полковник

Тежки боеве се водят само на няколко километра от тук. Последният удар срещу Словянск е бил преди около седмица. Сега украинските военни се подготвят за нов опит на руските сили да завладеят стратегическия град.

 

Заемаме позиции, за да контролира входа към Словянск и Бахмут. Затова е важно да копаем още по-дълбоко, да заложим мини, подготвяме се. Не вярвам, че Бахмут ще падне. Но ако това се случи, трябва да контраатакуваме. 

Юрий Березa, полковник

Словянск е стратегическа цел в плановете на Москва да превзема цялата Донецка област. Ако градът падне под руски контрол, това ще е и символична победа за Москва, тъй като той беше сред първите превзети от сепаратистите през 2014 г., но по-късно украинците успяха да си го върнат.