Европа

НАТО ще оцелее като съюз, ако Русия загуби войната

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Съюзниците от НАТО са убедени, че съюзът ще оцелее, само ако Русия претърпи поражение във войната ѝ срещу Украйна. 32-те страни членки обявиха поредица от инициативи за Киев, докато Москва не спира да напада жилищни квартали, включително ударът срещу детската болница в украинската столица. Нови системи за ПВО „Пейтриът“ и първи самолети F-16 са част от пакетите с военна помощ за Украйна.

Системите „Пейтриът“ са доста важни по отношение способността им да прихващат хиперзвукови ракети, които нанасят най-големи щети на цивилна и критична инфраструктура в Украйна. Но не става дума само за пусковите устройства. А за броя на ракетите-прехващачи и за боеприпасите. Това ще бъде постоянно изискване за украинците. F-16 ще бъдат много ценни за украинците, но няма да променят играта. Те няма да помогнат много на Украйна да си върне големи територии за кратко време.

Ед Арнолд – старши сътрудник в институт RUSI

Видяхме ужасяващи картини. Атаки срещу болници, сякаш сме на източния фронт. Сега ситуацията по-тежка ли е, отколкото преди няколко месеца?

Шона Мъри – Euronews

Първо, трябва да се справят с тези удари. До голяма степен беше съзнателна политика на Кремъл да нанесе удар в понеделник преди срещата на върха на НАТО, за да влезе в новинарските емисии и да демонстрира сила на онези, които са по-плахи към подкрепата за Украйна и евентуалното ѝ членство в НАТО. Кремъл искаше да каже: така може да изглежда ескалацията във вашите страни.

Ед Арнолд – старши сътрудник в институт RUSI

Това вероятно има обратен ефект в смисъл, че системите „Пейтриът“ и останалите системи за противовъздушна отбрана са предоставени и НАТО казва: това е абсолютно неприемливо, ако им дадете боеприпасите, те ще бъдат доволни да запазят земите си. Ще бъдат доволни да дадат много жертви.

Но руснаците дават много повече. През последните 6 седмици средно около 1200 руснаци са загинали или са били ранени на бойното поле. Това е една бойна група на ден, но те продължават да настъпват. Това показва колко е трудна ситуацията на терен в момента.

Една от амбициите на тази среща беше да се направи постоянна военната подкрепа на НАТО за Украйна, така че в бъдеще украинската армия да има надежден източник на оръжия, системи за противовъздушна отбрана и нейните войници да бъдат подходящо обучени. Другата причина е, че ако Доналд Тръмп се върне в Белия дом, ще му бъде по-трудно да спре или да обърне траекторията на Украйна към НАТО.

Шона Мъри – Euronews