Общество

Ангел Найденов за ситуацията в ДПС: Твърде опасно е да излиза на преден план етническата карта

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Скептичен съм по отношение на възможността на съставяне на правителство в този парламент. Твърде опасно е да излиза на преден план етническата карта. Почетният председател има повече възможности, повече влияние, повече авторитет. При всички случаи човекът, който се разглежда като икона в движението, има възможност да повлияе на разцеплението на ДПС. Това заяви в ефира на PrimeTime бившият военен министър и бивш член на ръководството на БСП и дългогодишен депутат Ангел Найденов, по повод раздорите в ДПС, които не сихват вече втора седмица и разпадането на парламентарната група на движението. 

А по отношение на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, Найденов коментира, че "при всички случаи няма тази тежест, когато държавният глава не е начело на делегацията. Засилва се усещането не само у българските граждани, но и у нашите партньори, за политическа криза в страната".

Българската позиция по отношение на Украйна далеч не е като на тази на Унгария. Италия също имаше възрания по отношение на финансовата подкрепа за Киев, Словакия също.

Ангел Найденов

Според мен очакванията от високия форум на НАТО във Вашингтон до голяма степен бяха изпълнени, защото основна тема бе Украйна. Но и бяха засегнати теми като отбранителните системи и способности на Алианса, партньорството в Азиатско-Тихоокеанския регион и пр., смята Найденов.

Въпросът е не дали, а кога Украйна ще стане член на пакта. По отношение на военните решения - ПВО, бойни самолети от типа на F16, боеприпаси и пр.

Ангел Найденов

Практическата работа, която ще е ангажирана с Украйна, ще се поеме от нова структура, която ще е базирана в Германия. Там ще бъдат разположени и ракети с дълъг обсег на действие, посочи още той относно решенията, които бяха взети във Вашингтон. 

Целия разговор във видеото.