Общество

Силни пожари избухнаха на няколко места в България

От Euronews България Euronews България
Pojar BGNES Снимка: БГНЕС

Областният управител на Пловдив Христина Янчева обяви бедствено положение в общините Хисаря и Калояново. Мярката се въвежда, за да бъдат ликвидирани пожарите в землищата на хисарските села Песнопой и Михилци и калояновските Сърнегор и Отец Паисиево.

В документа се посочват и конкретните мерки, които ще бъдат предприети от кметовете на съответните общини, Областна администрация , ОД на МВР, РД ПБЗН и центъра за спешна медицинска помощ, предаде БНР.

Екипите на единната спасителна система са мобилизирани и работят на денонощен режим до овладяването на обстановката и пълното ликвидиране на пожарите.

Бедственото положение е в сила от днес за срок от 7 дни.

Главен инспектор Димитър Бришимов, началник на Аварийно-спасителния отряд към РДПБЗН-Пловдив, който е край Отец Паисиево и Сърнегор съобщи, че горят около 2000 декара гора, земеделски площи и положението е "сериозно".
Изпратена е техника от цялата страна - от София, Смолян, Стара Загора.

Засега нама изгледи пожарът до Михилци да бъде скоро овладян, каза инспектор Бришимов.

Пожарникари, горски служители и местни хора все още се борят огънят от Северна Македония да не навлезе на българска територия, предаде пък БНТ.

Огънят в западната ни съседка пламна вчера, а от снощи противопожарни екипи, както и местното население са на първа линия като основната им цел да не премине границата. Силният вятър доведе огъня до граничната бразда, въпреки това пожарникарите успяват да го удържат. Булдозер прави просеки, които да спират движението му. На места се пали насрещен огън, за да пресече пътя му. Използва се всяка необходима техника.

От Пожарната служба заявиха, че към момента няма опасност за населението в Петрич и околните села. „Пожарът от наша страна е ограничен. За щастие вятърът променя посоката си и огънят е основно на територията на Северна Македония“, каза за БНТ Валентин Василев, началник на Пожарната служба в Благоевград.