Общество

Пожарите на няколко гръцки острова постепенно стихват

От Euronews България Euronews България
Greece Wildfires Photo Gallery AP

И днес продължава борбата на гръцките пожарникари с огнената стихия, обхванала три острова в Егейско море. На остров Кос вчера бяха евакуирани стотици туристи и местни жители, след като огънят достигна до курорта Кардамена. Хората бяха настанени в спортни зали и различни места, където може да бъдат подслонени, каза Христос Евстратиу, заместник-управител на островната група Додеканези.

След отслабването на огъня тази сутрин, хората успяха да се завърнат по домовете си, като нито една сграда не е пострадала, допълни той.

От Атина и Родос са били изпратени пожарникари и камиони в помощ на местните сили за овладяване на пожара тази сутрин. Над 100 пожарникари и хеликоптер се борят огънят да не се разгори отново, съобщиха от противопожарната служба.

С помощта на самолети и цистерни хората от екипа се борят и с огнената стихия на островите Хиос и Крит.  Допълнителни сили за гасене на пожар са изпратени от Лесбос и Атина, за да подпомогнат усилията на местните огнеборци, така че до тази сутрин пожарът е ограничен до гориста част на острова, далече от жилищните райони.

Петима пожарникари са били леко ранени.

Третият горски пожар на остров Крит във Вианос и днес все още гори, въпреки че до голяма степен разпространението му е ограничено.