България

Частично бедствено положение е обявено в общините Харманли и Любимец заради пожари

От Euronews България Euronews България

Частично бедствено положение в общините Харманли и Любимец заради избухналите пожари в неделя следобед в Сакар планина. Огнища се разпалиха в района на харманлийските села Изворово, Черепово и Дрипчево, както и в село Оряхово в община Любимец. Пожарът е обхванал около 4000 декара - предимно сухи треви, храсти и малко лозя и около 1000 дка широколистната гора. Няма опасност за населените места, съобщиха властите.

Двата пожара в Сакар планина избухнаха вчера следобед. Този край селата Изворово и Оряхово вече е локализиран.Преди да бъде локализиран обаче, пожарът е стигнал на метри от къщите в Оряхово.

Огънят продължи да гори и днес между селата Изворово, Черепово и Дрипчево. Пламъците се разпростряха върху 5 хил. декара. Пожарът е низов в широколистна гора. Засегнати са лозови масиви, стърнище, сухи треви и храсти. Хората в селото вярват, че пожарникарите ще овладеят стихията, преди да достигне къщите им. На място има изпратени 15 екипа на противопожарната служба. Огнеборци има от подразделения от няколко града. Верижна техника проправя просеки. В потушаването участват и представители на горски стопанства.