Свят

В Китай млади дизайнери рециклират стари дрехи

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Тази фабрика в провинция Джъдзян, източен Китай е една от най-големите за рециклиране на памук в страната. Там хиляди работници раздробяват стари дрехи, за да им дадат нов живот. Текстилните отпадъци са спешен глобален проблем, тъй като в световен мащаб се рециклират едва 12 % от текстила. Още по-малко - само 1% - са изхвърлените дрехи, които се рециклират в нови облекла. Никъде проблемът не е по-належащ от този в Китай. Страната е най-големият производител и потребител на текстил в света, където според правителствената статистика всяка година се изхвърлят над 26 милиона тона дрехи. По-голямата част от тях попадат в депата за отпадъци.

Китай би трябвало да е най-доброто място за отпадъците от употребяван текстил. Тук има производство, потребители и технологии за рециклиране на отпадъците. Но за съжаление имаме някои законодателни проблеми, поради които не можем да използваме отпадъците след употребата им за рециклиране.

Коуен Танг, директор продажби на текстилна компания

Засега обаче опитите за справяне с предизвикателството могат да се видят в работата на иновативни и независими дизайнери. Сред по-младите китайци нарастващата осведоменост за устойчивото развитие допринесе за появата на нови предприятия за "преработени" дрехи. Джан Ма има модна марка Reclothing Bank. Там се продават дрехи и аксесоари, изработени от материали като пластмасови бутилки, рибарски мрежи и чували за брашно. Етикетите на артикулите имат QR кодове, които показват състава им, начина на изработка и произхода на материалите.

Нещо много лошо в нашия живот е консуматорството. Мисля, че прекаленото консуматорство наистина разяжда съзнанието на хората. Надявам се, това, което правя бавно да промени това. Ние не сме против потреблението, ние сме против отпадъците.

Джан Ма, собственик на Reclothing Bank

Рециклираните дрехи, продавани в магазини като Reclothing Bank, имат много по-висока цена от марките за бърза мода поради скъпите методи на производство. И макар че Китай е световен лидер в производството на електрически автомобили и си е поставил за цел да постигне въглеродна неутралност до 2060 г., усилията му в областта на устойчивото развитие на модата и рециклирането на текстил остават на заден план.