Свят

Как ще се отрази победата на реформатора Масуд Песешкиан на отношенията ЕС – Иран?

От Euronews България Euronews България

Въпреки годините на западни санкции и вътрешните протести в Иран, ЕС трябва да очаква умерени промени в диалога с Масуд Пезешкян. Така нареченият реформаторски кандидат спечели президентските избори миналия уикенд срещу твърдолинейния Саид Джалили. Пезешкиян обещава да протегне ръка към Запада, но няма да търси радикални промени в шиитската теокрация, управлявана от върховния лидер аятолах Али Хаменей.

Веднага след като резултатите бяха публикувани, първото място, което той избра, за да направи публично изявление, беше завръщането в дома на аятолах Хаменей. В същото време той казва, че е съгласен някои модификации на реформите, които да позволяват на страната да работи с тези, които не са в най-добрите си отношения с Техеран.

Маджид Голпур, професор в Свободния университет в Брюксел

За ограничаване на програмата на режима за обогатен уран през 2015 г. беше подписан Съвместният всеобхватен план за действие между Иран и западните сили, включително ЕС. Сделката обаче е в застой и според ООН запасите от обогатен уран вече надхвърлят повече от 20 пъти договорената граница.

Ислямската република е на прага на създаването на атомна бомба. Така че вече нямаме лукса от времето на Борел, като го оставим да тече с години. Европа трябва да подготви различните стратегии в сътрудничество със Съединените американски щати и, разбира се, с основните играчи в региона на Близкия изток.

Маджид Голпур, професор в Свободния университет в Брюксел

Брюксел наложи санкции срещу Иран в отговор на дейностите му по разпространение на ядрено оръжие, но също така и на нарушенията на правата на човека. Това се засили след смъртта в полицейски арест на младата Махса Амини и репресиите срещу масовите протести. Новоизбраният президент обеща да облекчи прилагането на закона за задължителните забрадки за жените.

Смятам, че най-основното, което трябва да поискаме, е да проведем прозрачен диалог по всички нарушения на индивидуалните, гражданските и колективните права, на които сме свидетели днес. Освен това по този въпрос имаме много доклади, написани от европейските институции.

Маджид Голпур, професор в Свободния университет в Брюксел

Европа също така ще окаже натиск върху Иран да се въздържа от действия в двете основни войни. От една страна, да спре доставките на дронове за Русия, които Москва използва във войната си срещу Украйна. От друга страна, да спре подкрепата си за терористичните армии в Близкия изток, като например Хизбула в Ливан и хутите в Йемен.