Свят

Новият президент на Иран обещава подобряване на връзките със Запада

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Масуд Пазашкиан, кардиохирург и умерен реформатор, произнесе първа реч като новоизбран президент на ислямска република Иран. Той спечели втория тур на изборите, побеждавайки твърдолинейния кандидат Саид Джалили, обещавайки подобряване на отношенията със Запада и облекчено прилагане на закона за задължителното носене на хиджаб в страната.

Стотици привърженици на новия държавен глава го приветстваха в Техеран с възторжени възгласи и молитви. Пезешкиан отдаде дължимото и на върховния лидер аятолах Али Хаменей.

 

Изборите преминаха гладко и гласовете бяха преброени правилно. Първо трябва да благодарим на върховния лидер. Ако го нямаше, не мисля, че лесно щяхме да бъдем обявени за победители на изборите. Много години след революцията излизахме на трибуната, давахме обещания и не успявахме да ги изпълним. Това е най-големият проблем във вашите очи.

Масуд Пезешкиан – избран за президент на Иран 

Пезешкиан не обещава радикални промени в шиитската теокрация на Иран. Той признава върховната власт на духовния водач на страната Али Хаменей.

Но дори неговите скромни цели трудно биха си пробили път в правителство, доминирано от хардлайнери, и в ситуация, определяна от войната между Израел и Хамас в Газа, и страховете на Запада, че Иран е близо до сдобиването с ядрени оръжия.

Масуд Пезешкиан е роден на 29 септември 1954 г. в Махабад в северозападен Иран, баща му азер, а майка му е кюрдка. Той се е фокусирал върху правата на малцинствата в Иран. Участвал е като медик във войната между Иран и Ирак.

Влиза в политиката първо като заместник-министър на здравеопазването, а по-късно оглавява това министерство в правителството на президента реформатор Мохамад Хатами.