Свят

Масуд Пезешкян бе избран за президент на Иран

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Реформаторът Масуд Пезешкян бе избран за новия президент на Иран, побеждавайки консервативния Саид Джалили. Той спечели след като получи 53 % от преброените над 30 милиона гласа, докато опонентът му събра 44%. До втория тур се стигна, след като нито един кандидат не получи мнозинство на първия тур на изборите на 28 юни, когато избирателната активност беше исторически ниска - 40%. До предсрочния вот се стигна, след като предишният президент на Иран Ебрахим Раиси загина при катастрофа с хеликоптер през май, заедно с още седем души.

Пезешкян не е човек, който наистина ще промени статувкото в Иран. Въпреки това той се кандидатира с кампания, в която заяви, че ще се погрижи за по-слабото прилагане на задължителното носене хиджаб в страната след масовите протести, които бяха предизвикани през 2022 г. заради смъртта на Махса АмИни. Той също така казва, че иска да разговаря със Запада и евентуално да постигне ново ядрено споразумение със световните сили. Въпреки това Пезешкян отдавна признава, че върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей остава на върха на иранското правителство. Така че все още не е ясно колко голямо влияние ще има новият президент. 

Джон Гамбрел, Асошиейтед прес

Д-р Пезешкян, бивш сърдечен хирург, често критикува моралната полиция на Иран и предизвика вълнение, след като обеща "единство и сплотеност", както и край на "изолацията" на Иран от света. Победата му обаче идва на фона на деликатен момент, в който напрежението в Близкия изток е високо заради войната между Израел и Хамас.