Цвят

Културно наследство: В Испания искат да възродят оригиналния камбанен звън

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

За повечето хора църковните камбани са просто причудлива част от автоматичния фонов шум. Но Хавиет Палàс и неговите 18 ученици от училището за камбанари Вал д’ен Бас се опитват да променят това. Те възкресяват изчезващото изкуство на ръчното биене на камбани.

Камбаните са средство за комуникация от векове. Бих казал, че това е било най-важното средство, което хората са имали тогава. Но от 20 век насам, камбаните започнаха да изчезват. През 70-те и 80-те години на ХХ век, се появява нова мода - инсталират се електрически устройства за биене на камбаните, като по този начин вече няма нужда от човешки звънар. Автоматичното звънене не може да възпроизведе същото богатство. Но сега, през 21 век, ние връщаме камбанения звън. Наблюдаваме възстановяване на тази култура.

Хавиер Палас, учител по звънарство

Инициативата идва две години след като ЮНЕСКО добави ръчното биене на камбани в Испания към своя сборник на нематериалното културно наследство на човечеството. Организацията описва как камбаните са сплотявали общностите още преди те да станат функциониращи съвременни държави. Курсът по камбанен звън, официално признат от богословското училище в Барселона, завърши наскоро с демонстрация на класа. Всички ученици, привлечени от очарованието на звънящите камбани, бяха мъже и жени на различни възрасти, от ученици до пенсионери. Те с месеци са проучвали звънливи последователности, документирали са произхода им и са се учили да използват звънците.

Въпреки че камбаните вече не са най-ефективният начин на комуникация, те достигат до всички в местната общност. Това може да помогне за обединяването на хората в определени моменти. Не само за тъжни събития, но и за празници. И в двата случая трябва да запазим тези ритуали.

Хавиер Палас, учител по звънарство

Преди да се появят вестниците, телевизията и интернет, именно звънарите са предавали важна информация. Въпреки че ръчното биене на църковни камбани се е запазило в източноправославните църкви, то до голяма степен е заменено от системи за звънене в католическите и протестантските църкви.