Култура

Родният език зад граница: Как училища в Париж пазят българската култура?

От Йорданка Костадинова Йорданка Костадинова Кореспондент

С традиционен пикник в Парижкото предградие Моранвилие, посветен на светите братя Кирил и Методий и тяхното дело, българската общност във френската столица ще отбележи Деня на славянската писменост и култура. Събитието ще се проведе в неделя, 26 май, и в програмата ще вземат участие българските училища в Париж. С част от тях и тяхното дело ви запознава Йорданка Костадинова.

 

Пет български училища в Париж пазят българските култура и език на стотици километри от страната ни. Първото от тях – „Кирил и Методий“ съществува вече 18 години.

17-годишният Александър учи от първи клас във Франция, но за всички тези години отвъд граница пази любовта към родния език.

В българското училище „Иван Вазов“, което наскоро отбеляза 10-ия си рожден ден с изпълнения на артисти от България, учителите всеки ден работят, за да запазят българския език.

Сред гостите на тържеството беше и българската писателка Здравка Евтимова, председател на журито на Международния литературен конкурс „Вълшебното перо“, което учебното заведение организира.

Отправят и предизвикателство към всички българи по света за 24-и май – в рамките на 24 часа да направят рекорд по гледане на песента „Вазовчета“, чийто текст е създаден от ученици на училището.

 

Целия репортаж вижте във видеото.