Европа

Русия засипа с ракети Одеска област, най-малко двама загинаха

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Най-малко двама души са загинали, а един е бил ранен в резултат на руска атака в област Одеса. Пристанищната инфраструктура също е била обект на нападение. На свой ред министерството на отбраната на Русия заяви, че нейните сили са поели контрола над селището Яснобродивка в Донецка област в Източна Украйна. Киев обаче не призна за такава загуба и определи селището като едно от няколкото, в които неговите сили защитават позиции. От своя страна украинската противовъздушна отбрана заяви, че е свалила 14 безпилотни самолета "Шахед".

По-рано мисията на ООН по правата на човека заяви, че има "голяма вероятност" главната детска болница в Киев да е получила пряко попадение от руска ракета по време на поредицата въздушни удари по украински градове в понеделник. При въздушните нападения загинаха 44 души в цялата страна. Пратеникът на Москва в Съвета за сигурност на ООН отхвърли отговорността за атаката, като заяви, че тя е била ударена от украинска ракета на ПВО. Междувременно възстановяването на района все още продължава, а ранените се възстановяват от случилото се.

Изтичах навън, видях всичко разрушено. Страхувах се, че детето ми е под развалините, мислех, че може би вече не е живо. Отидох да разчиствам отломките, но те бяха като много и тежаха.

Оксана Феменюк, майка на Соломия

По-рано стана ясно, че украински безпилотни самолети са атакували руска петролна рафинерия, военно летище и електрическа подстанция при съвместна операция на киевските служби за сигурност и военното разузнаване. Това съобщи източник от службите за сигурност пред Ройтерс. Източникът заяви, че атаките са засегнали летище "Ахтубинск" в южната част на руската Астраханска област, петролна рафинерия във Волгоградска област и електрическа подстанция в Ростовска област.