Европа

Липсата на мнозинство може да доведе Франция до нови избори

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Франция е изправена пред несигурен парламент и потенциална политическа парализа, след като в неделя нито един от алиансите не спечели абсолютното мнозинство от 289 места, необходимо за съставяне на правителство. Големият въпрос сега е кой би могъл да управлява Франция и какви са някои от възможните резултати? Тъй като левият алианс Нов народен фронт зае първо място на парламентарните избори във Франция, той трябва да номинира министър-председателя. Жан-Люк Меланшон, лидерът на "Непреклонна Франция", многократно е заявявал, че е готов да поеме тази роля.

Меланшон е едновременно влиятелна и разединяваща фигура, която отблъсква много избиратели, така че ще представлява сериозен проблем, ако бъде номиниран. Проблемът при левите е, че те нямат очевиден министър-председател, когото да номинират.

Ерван Лековър, социолог и експерт по крайната десница

Правителство на малцинството с по-малко от 289 места би означавало също, че лявата коалиция ще трябва да живее под постоянната заплаха от вот на недоверие от страна на други партии. Еманюел Макрон би могъл да се опита да изгради крехка коалиция с умерени представители на левите и десните партии. Но този вариант изглежда по-малко вероятен.

Намираме се в ситуация на относителна политическа парализа, така че би било възможно да се създаде крехка коалиция. Ще видим много малки политически групи в парламента и с перспективата за нови избори след една година.

Бенжамен Морел, експерт по френско конституционно право

Друг вариант за Макрон би бил да назначи технократско правителство с министри без конкретна политическа принадлежност, които да се занимават с текущите въпроси.

Едно технократско правителство винаги прави политически избор. Вземете например бюджета - той е политически избор. През септември ще имате подзаконов нормативен акт за финансите на републиката. Ще има някои избори за даване на повече средства за образование, правосъдие или външни работи. Така че няма технократско правителство само по себе си. Трябва да разсеем този вид илюзия.

Николас Тенцер, старши сътрудник в Центъра за анализ на европейската политика

Първата сесия на Народното събрание ще се проведе на 18 юли.