Свят

Палестинци се надяват някой ден да се върнат у дома

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

На ключодържателя си Хасан Нофал държи два ключа. Единият е от къщата на баба му и дядо му в днешен Южен Израел, от която семейството му е било прогонено от израелските сили през 1948 година. Другият е на къщата на Нофал в северната част на Газа, която той е трябвало да напусне миналата година, след като Израел започва кампанията си на територията. За близо деветте месеца оттогава Нофал и семейството му са се изселвали четири пъти. Нофал е решен да се увери, че неговият ключ няма да се превърне в сувенир като този на баба му и дядо му. 

Ако ключът от къщата ми се превърне само в спомен, с който ще продължа напред, тогава не искам да живея повече. Трябва да се върна в къщата си. Искам да остана в Газа и да живея със семейството си тук. 

Хасан Нофал - гражданин

Такива стари ключове са ценно притежание за потомците на палестинците, които са били прогонени или са избягали по време на конфликта, съпътстващ създаването на Израел. Мнозина в Газа се опасяват, че няма да им бъде позволено да се върнат по домовете си след тази. 

През 1948 г. хората напуснаха домовете си и носеха ключовете си, с надежда някой ден да се приберат. Всичко се повтаря. И ние излязохме с ключовете си, а те ще останат с нас, докато не се върнем по домовете си.

Бакеза Абу Аср - гражданка

Израел е заявявал, че на палестинците ще бъде позволено да се върнат по домовете си в Газа, но не е ясно кога. Много сгради в анклава са силно повредени или изцяло разрушени. Откакто Израел започна нападенията си в Газа, почти два милиона палестинци са разселени от домовете си. Повечето от тях са били изселвани многократно, за да избегнат поредица от наземни офанзиви. Почти цялото население на Газа сега е разположено в обявената от Израел "хуманитарна безопасна зона". Тя обхваща около 60 кв. км на средиземноморското крайбрежие, с център в безплоден селски район, наречен Муваси. Семействата живеят в близост до открити езера с отпадни води и нямат почти никакъв достъп до питейна вода или хуманитарна помощ. Бойците на Хамас, които атакуваха Южен Израел на 7 октомври, убиха около 1200 души и взеха 250 други за заложници. Отговорът на Израел е довел до смъртта на повече от 38 000 палестинци, по данни на Министерството на здравеопазването на Газа. To не прави разлика между цивилни и бойци при преброяването.