Култура

Музеят ''Метрополитън'' върна скулптури на Камбоджа

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

14 скулптури от нюйоркския музей ‘’Метрополитън’’ ще бъдат върнати в Камбоджа тази седмица. Журналисти и високопоставени лица ще могат да разгледат експонатите в столицата Пном Пен. Статуите са изработени между 9 и 14 век и отразяват преобладаващите по това време индуистки и будистки религиозни системи. В изявление на Министерството на културата на Камбоджа се казва, че "историческото връщане на националните съкровища" е последвано от няколкогодишни преговори между институции от Камбоджа и Съединените Щати. 

Да върнем нашето наследство у дома е като да върнем душите на нашите прародители. Те идват с историята, възхищението, знанието. А също и с развитието на страната. Това е много важно за младото поколение на Камбоджа. 

Фиург Сакона, министър на културата и изящните изкуства на Камбоджа

Върнатите от Метрополитън предмети са заграбени през дългия период на гражданска война и нестабилност в Камбоджа през 70-те години на 20 век. Те са били закупени и пренесени от известния търговец на произведения на изкуството Дъглас Лачфорд. През 2019 година той беше обвинен в организирането на многогодишна схема за продажба на заграбени антики от Камбоджа. Лачфорд, който почина през следващата година, отрича да е участвал в контрабандата. Камбоджа твърди, че други незаконно изнесени от страната предмети все още се намират в музеят Метрополитън. Връщането на тези статуи е плод на размисли за изкуството и археологическите ценности изнесени от родините си. Сред тях са не само древни азиатски произведения на изкуството, но и такива, изгубени или откраднати по време на размирици на други места, като Сирия или Ирак.