Култура

Дългогодишна традиция: В Киргизстан празнуват фестивал на килимите

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Тези килими са ширдаци. Ширдакът е ръчно изработена и честно цветна покривка за стена. Традицията за изработването им се поддържа жива особено в Киргизстан. През 2012 г. традиционното киргизско изкуство за изработване на филцови килими е включено от ЮНЕСКО в Списъка на нематериалното културно наследство на човечеството. 

Ширдакът се прави от овча вълна. Най-напред вълната се почиства, изпира се, изсушава се и се боядисва. След това от нея се прави филц,а върху него могат да се нарисуват шарки и да се изрежат орнаменти.

Асил Медетбекова, участник във фестивала 

За фестивала се събраха повече от 120 майсторки на ширдаци от всички региони на страната. Участници от цялата страна и от столицата Бишкек показаха работата си на посетителите. Организатори на събитието потвърдиха, че в тазгодишното издание на фестивала участват повече от 100 занаятчии. 

Всяка година този фестивал става все по-голям. Тази година има много повече участници от преди, а и държавата започна да обръща повече внимание на занаятчиите.

Орунбу Кундузбаева, участник във фестивала

Ширдакът е едно от най-сложните изделия по отношение на техниката на производство. Името му идва от думата "ширик", която означава ватиране - един от основните процеси при създаването на този килим, който го прави здрав и издръжлив. Програмата на фестивала включваше демонстрация на ширдаци, национални съдове и носии, както и майсторски класове, търговски панаир, национални игри и други дейности. По време на събитието туристите можеха да посетят и националните номадски колиби - юрти.

 

Обичам килимите, тяхната форма и цветовете им. Харесва ми да говоря с хората и да спя в юртите, които са характерни за Киргизстан.

Патрик Хеттрих, турист от Швейцария

Петнадесетият фестивал на киргизките национални килими "Киргиз Шардаги" се проведе в покрайнините на град Нарин, на 315 км от столицата Бишкек.