Европа

Изборите във Франция: Проучванията сочат, че "Нациопнален сбор" няма да има абсолютно мнозинство

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Според последните социологически проучвания преди втория тур на парламентарните избори във Франция крайнодясната партия "Националeн сбор", водена от Жордан Бардела и Марин Льо Пен, трудно ще постигне абсолютно мнозинство. Прогнозите показват, че вместо това Националното обединение и неговите съюзници ще постигнат относително мнозинство между 210 до 240 места в долната камара на френския парламент. Абсолютното мнозинство е фиксирано на 289 места.

 

Или Националното обединение получава абсолютно мнозинство и аз мога незабавно да започна проекта за възстановяване, който насърчавам, като давам приоритет на покупателната способност, сигурността и имиграцията, или страната е блокирана.

Жордан Бардела, кандидат за министър-председател от "Национален сбор"

Очаква се лявата коалиция, Нов народен фронт, да спечели между 170 и 200 места. В същото време социолозите прогнозират, че центристката управляваща коалиция на Еманюел Макрон вероятно ще се сдобие с между 95 и 125 места.

 

За да се избегне абсолютното мнозинство на Националния сбор, означава, че нашите кандидати трябва да се оттеглят, за да попречат на десните да получат това абсолютно мнозинство.

Габриел Атал, министър-председател на Франция

Ако последните прогнози се потвърдят в неделя вечер, за френските депутати ще бъде предизвикателство да съставят правителство с ясно изразено мнозинство.