Европа

Германия се страхува, че победа на крайната десница във Франция ще навреди на отношенията им

От Euronews България Euronews България
Macron Sholtc AP Снимка: AP

Германският канцлер Олаф Шолц е обезпокоен от изхода на втория тур на изборите във Франция, съобщава Асошиейтед Прес.

По-рано тази седмица проевропейският германски канцлер дори разкри, че с наближаването на изборите двамата с френския президент Еманюел Макрон поддържат близки контакти. "Обсъждаме ситуацията, която е наистина подтискаща", заяви Шолц на лятното събрание на социалдемократическата партия в Берлин във вторник, посочва пък DPA. 

"Във всеки случай стискам палци французите, които толкова много обичам и ценя, страната, която означава толкова много за мен, да успеят да предотвратят правителство, ръководено от дясна популистка партия", добави Шолц по необичайно емоционален начин.

Германия се тревожи за резултатите от изборите във Франция

Опасенията на германския канцлер може би са основателни. Ако през уикенда французите изберат крайнодясно националистическо правителство, германско-френските връзки вероятно ще се влошат, а последиците ще се усетят в целия Европейски съюз, смятат експерти.

Защо победата на "Националното обединение" би навредила на германско-френските отношения?

Германия и Франция, двете най-големи икономики в ЕС, отдавна се разглеждат като двигател на европейската интеграция. Двете страни в сърцето на Европа са преодоляли стотици години войни и враждебност и след края на Втората световна война са изградили близки отношения на много различни нива.

Двете страни са и основателки на Европейския съюз, който беше създаден до голяма степен, за да се предотврати нова война между Германия и Франция предвид тяхната войнствена история.

Въпреки това "Националното обединение" провежда политика "Франция на първо място". Според експерти то иска да се отдалечи от тясното партньорство на Франция и Германия, което би било рязък обрат спрямо десетилетията на близко и прославено приятелство.

Въпреки че в миналото лидерите на двете държави са имали политически различия по теми като например колко силно да подкрепят Украйна в защитата ѝ срещу Русия, досега те винаги са се опитвали да координират позициите си по отношение на ЕС и външната политика.

"Германско-френските отношения всъщност са уникални в международната политика по отношение на тяхното сътрудничество и интензивност", казва Роня Кемпин, анализатор на френско-германските отношения в Германския институт за международни отношения и сигурност.

Затова не е изненада, че "в Берлин сега са особено нервни от факта, че "Националното обединение" във Франция може да представлява партия с голямо мнозинство в парламента, която е много критична към Германия, може би дори враждебна към нея", добавя тя.

Въпреки че лидерът на партията на"Националното обединение" Жордан Бардела заяви миналия месец, че ако стане министър-председател на Франция след изборите, се надява "да има повод и възможност да разговаря с германския канцлер", той също така подчерта, че ще защитава интересите на страната си и разглежда Шолц като политически съперник.

Ако френско-германските отношения се влошат, това ще засегне целия ЕС

Германия, която е най-многолюдната страна в ЕС и има най-голямата икономика на континента, често е възприемана от европейските си съседи като властна и твърде доминираща в блока от 27 държави. Особено популистките партии използват тези настроения, за да подтикват своите избиратели.

Ако едно бъдещо крайнодясно френско правителство се присъедини към този хор от националисти, които вече не пеят един и същи химн с Берлин, това ще има последици за целия ЕС, казва Якоб Рос, експерт по френско-германските отношения в Германския съвет за външни отношения.

"Много проекти на ЕС могат да бъдат блокирани", казва той и добавя, че бъдещото сътрудничество в областта на европейските финансови и банкови политики, европейските проекти в областта на въоръжаването, както и ежедневното сътрудничество на административно равнище в ЕС могат да пострадат.