Свят

САЩ към Китай: Няма да позволим да изолирате Тайван

От Euronews България Euronews България

Напрежението в Източна Азия е най-високото от десетилетия насам, тъй като Китай нанесе ракетни удари край бреговете на Тайван. Пет от тях се приземиха в териториалните води на Япония.

Военните действия на Пекин са резултат от пътуването на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси до Тайван тази седмица. Агресията беше осъдена от Тайван, Япония и САЩ.

Китай избра да реагира прекалено остро и да използва посещението на председателя на парламента като претекст за увеличаване на провокативната военна дейност в Тайванския проток. Ние нито ще търсим криза, нито искаме такава. В същото време не могат да ни попречат да действаме в морето и небето в западната част на Тихия океан в съответствие с международното право. Ние подркепяме Тайван и защитаваме свободен и отворен Индо-Тихоокеански регион.

Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ

Въпреки че САЩ не са заявили, че ще се намесят, Вашингтон ще държи военни кораби на пост в района, за да следи ситуацията.

Китай, който смята Тайван за част от своята територия, започна най-мащабните си военни учения около острова, след като Пелоси пренебрегна строгите заплахи и стана най-високопоставеният американски служител, стъпил на тайванска земя от 25 години насам

Според Пекин отцепническата провинция, при необходимост трябва да бъде анексирана със сила.

В речта си в Токио, Пелоси заяви, че Пекин няма да изолира Тайван, като не позволява на американски служители да го посещават.

Както видяхте, китайците нанесоха ударите си, вероятно използвайки посещението ни като повод. Те могат да се опитат да попречат на Тайван да участва в други международни организации, но няма да изолират Тайван, като ни попречат да пътуваме тук. Видяхме успеха на техния тайванския бизнес в областта на полупроводниците и научихме от техните бизнесмени как развиват този успех и как можем да работим заедно, за да разпространяваме просперитет.

Нанси Пелоси, председател на Камарата на представителите на САЩ

Междувременно няколко авиокомпании отмениха полети до Тайпе и пренасочиха други, използващи близкото въздушно пространство, което е затворено за граждански трафик по време на китайските военни учения.