Политика

Мартин Табаков, геополитически анализатор: Китай вече нарушава териториалните води на Тайван

От Euronews България Euronews България

На този етап сме свидетели на ескалация. Дали тя ще добие вида на конвенционален конфликт между Тайпе и Пекин ми се струва, че е малко преждевременно да говорим.

Това заяви в студиото на Euronews PrimeTime геополитическият анализатор Мартин Табаков.

По думите му ескалацията между Тайпе и Пекин се състои на първо място в икономическите санкции, които китайският режим наложи на острови.

„Някои от тях са особено болезнени за Тайван, предвид факта, че Китай е най-големият търговски партньор на Тайпе“, посочи анализаторът и даде за пример забраната за износ на специфичен тип пясък, с който се правят полупроводници.

„Защо това е важно? Защото Тайван продължава да бъде абсолютният лидер в производството на чипове – една технология, която е от изключително значение за нашия съвременен технологичен свят и в граждански аспект, но и във военен“, обясни Табаков.

„Този конфликт вече започна да хапе чисто в икономически план“, подчерта той.

Във връзка с военните учения, които стартира Китай, Табаков коментира, че Пекин вече нарушава териториалните води на Тайван.

Ние бяхме свикнали да виждаме как китайската бойна авиация нарушава зоната за идентификация на противовъздушната отбрана на Тайван, но това вече е нещо от следващ порядък и има още по-ескалиращ ефект.

Мартин Табаков, геополитически анализатор

По думите на анализатора е притеснително подобно „свръхнасищане“ с военни активи в една чувствителна зона, защото има опасност непредвидени и случайни грешки на място, които могат да доведат до бърза ескалация на конфликта.

Табаков изтъкна като едно от големите предимства на геополитическия проект на Си Дзинпин, че той е изключително диверсифициран по отношение на внос на природни ресурси и търговски взаимоотношения, което по думите му позволява на Пекин да се ползва от лукса да използва политиката на санкции.

На въпроса на каква помощ от САЩ би могъл да разчита Тайван, еднозначен отговор няма, смята анализаторът.

Според него, ако се стигне до конфликт между Китай и Тайван, не е сигурно дали Вашингтон би се намесил директно, отвъд продажбата на оръжия за Тайпе.

Табаков смята, че реакцията на Запада спрямо руската инвазия в Украйна е била внимателно следена в Пекин и китайското ръководство си е направило определени изводи.

Затова беше важно да има изключително навременен и сериозен отговор отстрана на Запада, за да може и Китай да има едно наум.

Мартин Табаков, геополитически анализатор

„Южна Украйна се оказа по-лабилна по отношение на нейната защита, което се дължи включително и на чисто географския ландшафт, който е налице там“, коментира състоянието на военните действия в Украйна Табаков.

По думите му голямото предимство на Русия е абсолютно монополните позиции, които имат върху военно-въздушното пространство на Украйна.

„Докато това не се промени, не можем да очакваме особена промяна в начина, по който протичат действията там“, отбеляза още той и добави, че все пак САЩ са започнали да доставят модерни ракетни системи, с които украинците могат да поразяват цели на руската артилерия.

Целия разговор вижте във видеото.