Общество

Въпреки войната: Цветята са символ на надеждата в Украйна

От Euronews България Euronews България
Cvetia AP Снимка: AP

Безценен момент по време на война: Цветя за съпруга и дъщеря, които се връщат в Украйна. На път за гарата в Киев, за да посрещне съпругата и дъщеря си, които се връщат от Полша в Украйна, Олександър Трифонов спира на една от спирките., разказва АП. Той купува две червени рози от един от цветарски магазини, разположен в слабо осветения подлез - красив жест за двамата най-скъпи хора в живота му.

"Не съм ги виждал от две години", казва 45-годишния Трифонов. "Цветята са важни за жените.", добавя той. Цветята винаги са били свързани с културата на Украйна. След нахлуването на Русия през 2022 г., те се превръщат в символ както на съпротива, така и на надежда.

Въпреки трудностите, донесени от войната,или може би заради тях, украинците използват всеки възможен случай, за да напълнят Киев и други градове с цветя, в желанието си да се свържат отново с корените си и да преоткрият
красотата. Наситено лилави петунии и жълти скални рози избуяват от саксиите, които са разположени по черните пътища и големите булеварди на Киев. Някои от тях са прикрепени към стълбове за осветление, а цветя могат да се видят дори в дворовете на украинските затвори.

Cvetia Ukraina AP Снимка: AP

Те са изобразени на украински банкноти, текстилни десени и стенописи - редом с рекламни билбордове и плакати за набиране на войници в армията. В цялата страна млади мъже на свиждания и войници, понякога без крайници, носят букети при завръщането си у дома.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е известен с това, че през 2022 г. по време на посещение в болница поднася букет на тийнейджърка, която е ранена, докато бяга от настъпващите руски сили край Киев.

На сергия за цветя в подлез под централния киевски площад Майдан продавачката Оля Семьоног продава букети цветя за 2,50 долара всеки. Дори по време на война най-натовареният й ден, казва тя, е 8 март - Международният ден на жената. Бизнесът ѝ се разраства и благодарение на мъжете, призовани в армията, които изпращат цветя вкъщи с онлайн поръчки.

Prodavachka Na Cvetia AP Снимка: AP

В покрайнините на украинската столица, където руското настъпление беше спряно преди две години, жителите все още се грижат за градините на своите повредени или напълно разрушени домове. В един парк в Киев, близо до левия бряг на река Днепър,е създадена голяма цветна инсталация.


Цветята, обяснява Ирина Белоброва, ръководител на Асоциацията на украинските цветари, са неразривно свързани с културата, традициите и празничните етапи от живота на украинците. Те са и емоционална връзка със земята. "Животът не може да бъде ярък, пълен и богат без цветя", казва тя. "Венците от цветя се съхраняват с години, а бродираните ризи се предават на по-младите поколения".


Бялоброва бяга след пълномащабното нахлуване на Русия през 2022 г. и се премества в Нидерландия - световната сила в производството на цветя. За сравнение, преди войната Украйна е имала скромен експортен пазар. След като пристига в Нидерландия, тя работи с други избягали цветари, за да се увери, че цветята присъстват винаги, когато в европейските столици се провеждат събития за солидарност с Украйна.

Cvetia AP Снимка: AP

Слънчогледите, които се отглеждат в Украйна от 1700 г. насам, са се превърнали в национално цвете на страната - символ на непокорството и устойчивостта на Украйна по време на войната. Полетата с високите до раменете цветя често се виждат в цяла Украйна, а кабинетът на Зеленски обяви цветето за символ на националния Ден на паметта през 2020 г.

"Те осигуряват бягство от ужасите на бомбардировките, разрушенията, болката и сълзите", казва Белоброва, която се е върнала в Украйна от Нидерландия и живее в Киев."Емоциите лесно се изразяват с цветя", казва тя.
"Всяко цвете говори само за себе си, а събрани в букет, те разказват цяла история.“

Добропаркът, е частна градина и зона за отдих с площ 370 акра (150 хектара) западно от Киев, е възстановен след руско нападение и окупация, продължила повече от месец през 2020 г."Цялата тази област беше окупирана от руските военни", казва ландшафтният дизайнер на парка Олха Лихвар.

Olha Dobropark AP Снимка: AP

Когато руските сили се изтеглили, тракторите и електрическите колички на парка също изчезнали, каза тя. Триетажният хотел, който някога се е намирал на територията на парка, е изравнен с основите си. Днес хората идват в парка, за да "се свържат отново с природата", казва тя, застанала до рамката на вратата - всичко, което е останало от бомбардирания хотел.


 

Ukraina Park S Cvetia AP Снимка: AP

"Хората идват тук и могат да усетят силата на живота и да видят, че той продължава въпреки всичко", казва Лихвар. "Трябва да продължим да живеем и да намерим за себе си радост и красота в това, което ни заобикаля."