България

Трусове и разцепление в парламента: Ще се състави ли кабинет с втория или третия мандат? (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Основна тема в кулоарите на парламента е разцеплението в ДПС. Съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров призна, че в групата има натрупано напрежение, но се надява, че все пак разцепление няма да има. 

"Нека да видим процесите. От вчера има натрупано напрежение. Видяхте и начина, по който гласувахме. Ние споделихме позицията, която представи почетния председател д-р Ахмед Доган", каза Чакъров.

ДПС изключи пореден депутат от парламентарната си група на фона на продължаващото разделение по оста "Пеевски – Доган", предаде БНТ.

Джейхан Ибрямов от днес е независим депутат, след като е изключен от парламентарната група. Вчера той гласува "въздържал се" номинацията на Росен Желязков за премиер. По-късно уточни, че е искал да гласува "против". След вота областният съвет на ДПС в Търговище сне доверието си от Ибрямов.

"Възраждане" призова за правителство "всички срещу ГЕРБ и ДПС" с третия мандат

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов призова за коалиция тип "всички срещу ГЕРБ и ДПС" с третия мандат за съставяне на правителство.

"Независимо на кого бъде даден третия мандат, можем да кажем едно - единственото правителство, което може да бъде създадено в момента в парламента на някаква принципна основа, е правителство на базата на обединение срещу ГЕРБ и ДПС. Пет политически сили в Народното събрание обясняваха по време на кампанията как не трябва да се допуска ГЕРБ и ДПС обратно във властта. Това е достатъчно добра основа за сформиране на мнозинство, за коалиция е трудно да говорим, да не кажа немислимо, но достатъчно за мнозинство, дори и временно", посочи той.

Костадинов допусна, че "Възраждане" може да намери общ език дори с ПП-ДБ.

"Ключът е в ПП-ДБ. Ние нямаме проблем да преодолеем противоречията си с другите, включително и с ПП-ДБ. Ако ПП-ДБ преодолеят тези различия, които са принципни, ако ПП-ДБ надмогнат своето его и късогледство, е възможен такъв кабинет", каза председателят на "Възраждане".

Борисов: Костадин Костадинов е новият Пеевски в парламента

"Моята работа беше да победя на изборите и то категорично. Всички си показаха лицата и лидерът на новата сглобка - Костадин Костадинов от "Възраждане". Той е новият Пеевски в парламента".

Това заяви пред журналисти в Народното събрание лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

Комбинацията "Пеевски-Борисов" вчера рухна след мощните ви репортажи, обърна се Борисов към медиите. Кирил Петков гледаше с Денков как Костадинов се разпорежда, добави той и препоръча да се чете английската преса.

Той припомни, че още преди да рухне ДПС е казал, че партията му няма да даде подкрепа за втория мандат.

Правителство ще има, когато аз съм кандидат за премиер, подчерта лидерът на ГЕРБ, правейки уточнението, че след тъжния вчерашен ден днес може да се шегува.

Още вчера стана ясно, че отиваме на избори, каза още Борисов.

Няма да участваме повече в преговори и това го казахме ясно на всички, даде да се разбере Борисов.

Рамадан Аталай: Призовавам ДПС да остане цяла

Изключеният от парламентарната група на ДПС депутат Рамадан Аталай коментира разцеплението в партията на влизане в парламента тази сутрин.

"Искам да проследите и да видите. Призовавам партията да остане цяла. Ако някой мисли, че може с изгонването на авторитети да стане по-авторитетен, няма как това да стане. Вие видяхте, че ДПС достатъчно съпротивителни сили има и когато някой посегне на непреходните ценности на тази партия, те се проявяват. Не само от мене, виждате и структурите", каза Аталай.

Различното гласуване в ДПС, включително и на съпредседателите - Джевдет Чакъров и Делян Пеевски Аталай окачестви като "нещо нормално".

"Единият води автентичната политика на ДПС, което не си личи, защото той не е много от активните, но по всяка вероятност ще стане. А другият е много амбициозен - пожелавам му амбициите да си ги постигне. Има разногласия между г-н Доган и г-н Пеевски, между партията и начина на управление на партията", допълни Аталай.

За разцепление се заговори и в редиците на партия „Величие“

Виктория Василева от "Величие" отказа да коментира ще се разцепи ли парламентарната група след натрупаното напрежение в редиците на партията. Вчера идеологът на партията Ивелин Михайлов призова за изключването на Василева и Николай Марков.

"Първо не мога да коментирам изявленията на Ивелин Михайлов. Второ ще правя коментари след като мине първа точка в зала. Да правят каквото искат, не го познавам този човек, така че...", лаконична беше Василева пред медиите.