Общество

Не може и да става дума, че ще се изпращат български войски в Украйна, категоричен е Главчев (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Народното събрание изслуша служебния премиер Димитър Главчев относно българската позиция за предстоящата среща на върха на НАТО във Вашингтон, САЩ, предаде БНТ.

Заседанието беше засекретено по искане на "Има такъв народ". Председателят на ИТН Тошко Йорданов мотивира искането за закрито заседание поради "ангажименти в позицията на България за срещата на върха на НАТО, които не са гласувани от парламента и които водят до отказа от национален суверенитет".

"Да успокоя гражданите, не може и да става дума, че ще се изпращат български войски в Украйна. Нито е обсъждана, нито предстои да бъде обсъждана такава тема", заяви служебният премиер Димитър Главчев по време на открита част от изслушването му, преди да бъде засекретено заседанието на парламента.

Позицията на България за срещата на НАТО съдържа класифицирана информация и затова не може да бъде публикувана, казват от служебния кабинет. Преди дни премиерът Димитър Главчев заяви, че ще я изпрати в Секретно деловодство на парламента, за да може всеки депутат, който пожелае, да се запознае с нея.

 

Днес на изслушването в Народното събрание „по въпроса за неучастие на Република България под никаква форма с жива въоръжена и невъоръжена сила във военния конфликт в Украйна“ Атанас Запрянов- служебният министър на отбраната, също потвърди казаното по-рано от Главчев. Той заяви пред народните преставители: "Изпращането на въоръжени или невъоръжени български военнослужещи в Украйна, по какъвто и да е повод, никога не е било обсъждано, не се обсъжда и няма да се обсъжда", предаде от БТА. Инициативата за изслушването е на парламентарната група на „БСП за България“.

Такъв въпрос никога не е бил поставян нито пред политическото, нито пред военното ръководство на Министерството на отбраната, заяви Запрянов. Министърът посочи още, че това е единствено в правомощията на Народното събрание.

"Разбираме, че в част от обществеността има притеснение по отношение на войната в Украйна и ролята на България в нея. Свидетели сме на мощна вълна на дезинформация по този въпрос, особено в социалните медии, която целенасочено влияе върху естествените страхове на хората. За съжаление, провокативни и изцяло неверни изявления за изпращане на наши войници да се бият в Украйна бяха направени и от отделни политици", коментира служебният министър.

На интернет страницата на МО има официална позиция на правителството, в която се посочва, че България няма да изпраща военнослужещи на територията на Украйна.