Европа

Седем месеца след изборите Нидерландия се сдоби с крайнодясно правителство

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор
Dick Schoof Niderlandia Netherlands AP Новият министър-председател на Нидерландия Дик Шуф. Снимка: AP

Седем месеца след изборите Нидерландия има ново правителство. Кралят Вилем-Александър даде благословията си за кабинета. Това беше формална, но важна стъпка в сформирането на най-дясното правителство в новата история на страната.

Новият министър-председател, Дик Шуф не е партиен лидер и не участва в изборите през ноември. Жителите на страната посрещат новото управление с недоверие.

Нямам представа за новото правителство. Не съм и гласувал. Просто ще трябва да изчакаме и да видим. Все пак живеем в демократично общество и хората са гласували.

гражданин на Нидерландия

Социологическо проучване показва, че 42% от холандците имат вяра в правителството, в сравнение с 29% преди две години.

Хората са развълнувани, че има кабинет след 221 дни преговори. В същото време има известна несигурност около този кабинет, тъй като той се основава на рамка от 6 страници, която тепърва ще бъде изработена. Едва тогава ще се знае какви ще са политиките на Нидерландия през следващите четири години.

Марике ван дер Велден, доцент по политическа комуникация

Съществуват и опасения колко дълго това правителство ще остане на власт. То има лидер, който е смятан за подчинен на радикалния десен популист Герт Вилдерс и три партии, които за първи път влизат в правителството. Новата власт ще представи пълните си планове и бюджет през септември.

На този нов кабинет се възлагат големи надежди, особено от поддръжниците на Партията на свободата на Герт Вилдерс и на Гражданското движение на фермерите. Доверието в правителството почти се е удвоило сред работническата класа. Избирателите разчитат на обещанията, а именно, че политиката на този кабинет ще бъде строга спрямо мигрантите. За целта обаче ще трябва да се отиде на преговори в Брюксел.

 

Стендъп Фернандеф ван Тетс – Euronews