Европа

Резултати в Нидерландия: 8 места за "Зелени леви – Партия на труда", 7 – за Партията на свободата

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Окончателнят екзитпол в Нидерландия показа, че крайнодясната Партия на свободата на Герт Вилдерс е постигнала големи печалби и е близо до лявоцентристкия съюз на изборите за Европейски парламент. Алиансът между "Зелени леви" и Партията на труда е на път да спечели 8 места, докато Партията на свободата ще вземе 7.

Вилдерс обаче публикува пост в "Х", в който описа своята партия като "най-големият победител" на вота.

Той иска да отнеме част от властта на Брюксел и да даде повече правомощия на националните парламенти. Но за това му трябва по-голямо представителство в Европейския парламент.

 

Ако искате да промените политиката в областта на убежището, трябва да увеличите влиянието си в ЕС. Освен това трябва да получите силно присъствие в Европейския парламент. Трябва да сме сигурни, че можем да променим европейските насоки, за да получим контрол върху нашата собствена имиграционна политика и политиката за убежището.

Герт Вилдерс – лидер на Партията на свободата

Хората изпитват смесени чувства относно политиките на партията на Вилдерс.

 

ези избори, както и националните преди това, показаха, че хората са уморени от досегашната система. Така че нещо трябва да се промени, но не смятам, че визията на Вилдерс е правилната.

Дарпан ван Куик – избирател

Партията на свободата предизвика шок в Европа преди 6 месеца, когато стана най-голямата партия в парламента на Нидерландия.

След последните избори за ЕП преди 5 години популистки, крайнодесни и радикални партии оглавяват правителства в три държави от Съюза, част са от управляващи коалиции в няколко други страни и набират сериозна подкрепа в цяла Европа.

Междувременно прокремълска хакерска група пое отговорност за координираната атака срещу уебсайтовете на три партии в Нидерландия.

Нидерландия избира 31 евродепутати от 720-те членоне на Европейския парламент.