Европа

Обрат в Нидерландия: Герт Вилдерс временно се отказа от премиерския пост

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор
Geert Wilders AP (1) Герт Вилдерс. Снимка: AP, архив

Лидерът на крайнодясната Партия на свободата в Нидерландия се отказа от премиерския пост поне засега. Герт Вилдерс не успя да се споразумее с трите партии, с които преговаряше за евентуална коалиция.

Неговата формация е най-голямата в парламента и по думите му обаче е нечестно и противоконституционно да не стане министър-председател на мястото на Марк Рюте, който е в оставка.

В крайна сметка човек трябва да направи избор. Аз направих своя, колкото и да е несправедлив. Представете си, че г-н Рюте беше спечелил изборите и беше казал: "Нека някой друг стане министър-председател". Така че, не мисля, че е много демократично.

Герт Вилдерс, лидер на Партията на свободата

Вилдерс спечели предсрочните парламентарни избори в Нидерландия с евроскептицизъм, мерки срещу имиграцията и обещания за забрана на джамиите и Корана. Гласовете за неговата Партия на свободата обаче не бяха достатъчни за самостоятелно управление, затова се стигна до преговори.

Нидерландия не е единствената държава, в която популистите се радват на подкрепа. Един от последните примери е Португалия, където партията „Шега“ получи около четири пъти повече гласове на изборите миналата неделя. Очаква се крайнодесните партии да увеличат представителството си и в новия Европейски парламент след изборите през юни.