Европа

Какви са настроенията в Нидерландия след победата на Герт Вилдерс?

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

"Гласувах за Герт Вилдерс."

"Мисля, че повечето му идеи са добри, но не всички."

"Разбирам защо толкова много хора гласуваха за него."

Валери Гориа, Euronews: Намирам се на централния пазар в Ротердам, където популистът Герт Вилдерс отбеляза един от най-добрите резултати на последните избори. Инфлация, имиграция и жилищна криза - дойдох, за да проверя какви са причините за завоя, който нидерландците направиха към десницата.

Крайнодесният Вилдерс спечели най-голяма подкрепа на парламентарните избори миналия ноември. Поддръжниците му обвиняват отиващото си правителство за икономическата криза в Нидерландия. 

 

Нещо в Нидерландия трябва да се промени. След няколко години искам да си купя къща, днес е много трудно да се случи. Изборите минаха добре според мен.

мъж

Вилдерс търси коалиционни партньори за нов кабинет и смекчи твърдата позиция срещу исляма. Мнозина вярват, че той ще помогне на страната да преодолее рецесията, като затвори границите за мигранти.

 

Ниски пенсии, ниски доходи, по-високи разходи. Търсим отстъпки всеки ден. Трябва да има ново правителство възможно най-скоро. Упорита работа, борба с бедността и напредък. Това обеща г-н Вилдерс. Нидерландия за нидерландците.

мъж

Валери Гориа, Euronews, Ротердам.